Να μειωθεί στα 21 μέτρα το επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη, εισηγήθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη, ύστερα από απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα Χωροταξίας, κ. Δημήτρη Οικονόμου. Διευκρινίζεται δε, ότι το νέο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά στα νομίμως υφιστάμενα κτήρια.
«Η Ακρόπολη το έχω ξαναπεί και το εννοώ είναι η ψυχή μας, το σύμβολο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. Αυτό διαφυλάττουμε με τη σημερινή μας απόφαση-εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Ειδικότερα, η μείωση του ύψους των κτηρίων φθάνει τους τρεις όροφους ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος πάλι μειώνεται στα 27 μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι με τη σημερινή νομοθεσία τα ύψη των κτηρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 32 ή και περισσότερα μέτρα. Ήδη, υπάρχουν κτίρια που φθάνουν τα 25, 27 ή και 32 μέτρα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Οικονόμου: «Η απόφαση για την τόσο μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Υπάρχουν κτίρια που έχουν ήδη κατασκευαστεί με μεγάλα ύψη και νόμιμη οικοδομική άδεια, όχι με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, αλλά λόγω της αδράνειας του Δημοσίου».
Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, η πρόσφατη, ιστορική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικά της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, για την καθαίρεση δύο ορόφων από το κτίριο της οδού Φαλήρου 5 -κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα- δημιούργησε ένα νέο κλίμα και άνοιξε τον δρόμο για το επόμενο βήμα, που είναι η μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών στη γύρω περιοχή.
πηγή: ert.gr