Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ.
Αφού αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «η φετινή διοργάνωση και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ σε αυτήν θα είναι ευκαιρία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών αλλά και οικονομικών μας σχέσεων. Γεγονός που αποδεικνύει σήμερα εδώ η μεγάλη, η εντυπωσιακή αποστολή σας», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε «η συμμετοχή αυτή να είναι το έναυσμα για ακόμη στενότερη συνεργασία» και απηύθυνε κάλεσμα να συμμετάσχουν όλοι στη μεγάλη προσπάθεια για την Ελλάδα του μέλλοντος.
«Είναι η πρώτη Διεθνή Έκθεση που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η παρουσία του την 83η ΔΕΘ «δεν αφορά το μοίρασμα παροχών αλλά του οράματος που έχει για την Ελλάδα της νέας εποχής. Του οράματος «Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δικαίωση των επιλογών της Κυβέρνησής του καθώς όπως επεσήμανε «Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι δικαιωθήκαμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις χωρίς βεβαιότητες. Και μείναμε να παλέψουμε, να δώσουμε τη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης. Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι κάναμε το σωστό. Η επιλογή μας να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή. Διότι η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά. Και αυτό είναι έργο όλων μας και κυρίως εκείνων που σήκωσαν βάρη που δεν τους αναλογούσαν».
Οι προτεραιότητες του σχεδίου «Δίκαιη Ανάπτυξη»
«Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη» τόνισε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τους στόχους του σχεδίου που είναι οι ακόλουθοι:
-Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας προκειμένου η Ελλάδα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει το νέο παγκόσμιο πρότυπο, το νέο εναλλακτικό παράδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας. Να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες. Να καταφέρουμε εντός της επόμενης πενταετίας να μειώσουμε την ανεργία στο 10% Και να γίνουμε όχι απλώς μια κανονική χώρα. Αλλά πρωτοπόροι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σημείωσε δε ότι «Αυτός ο στόχος χρειάζεται την συνδυασμένη και συντονισμένη δράση όλων μας. Απαιτεί την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όχι τη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, την ανέλιξη της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας και την ενίσχυση της θέσης μας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:
Πρώτον : Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεις.
Για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευρωπαικό κράτος.
Δεύτερον: Στη προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
–Προσέλκυση νέων επενδύσεων για να επιτευχθεί η παραγωγή νέου πλούτου και η μείωση της ανεργίας.
Δεσμεύτηκε δε, απέναντι στον ελληνικό λαό ότι η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. «Για μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα. Και με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος».
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία
«Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Μια αποτύπωση στόχων, προτεραιοτήτων και πολιτικών που έχουμε την βούληση να συνεχίσουμε να υλοποιούμε χωρίς ολιγωρίες» σημείωσε.
Παρουσιάζοντας τους έξι κρίσιμους τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι είναι οι ακόλουθοι:
Πρώτον: Η δημόσια διοίκηση -Και η προσπάθεια αναβάθμισής της
• με το νέο σύστημα επιλογής προισταμένων, το νέο σύστημα κινητικότητας και την ολοκληρωμένη αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και προσωπικού
• με την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Ψηφιακό Δημόσιο του 21ου αιώνα
• με την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα του δημοσίου
Δεύτερον: Η λειτουργία των επιχειρήσεων.
Και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους
• Με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων που μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας
• Με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Ελέγχων του οποίου η λειτουργία αναμένεται εντός του 2019
Τρίτον: Η δικαιοσύνη.
Και προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της.
• Με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη
• Και με ορθολογική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού
Τέταρτον: Ο χωροταξικός σχεδιασμός.
Και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του
• Με την προώθηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων
• Την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019
• Την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021
Πέμπτον: Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους
• Με τον πλήρη ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία και τη σύνδεση με την παραγωγή.
• Με τη δημιουργία του μεγαλύτερου ταμείου συμμετοχών πανευρωπαϊκά για την ενίσχυση δυναμικών μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων με κονδύλια ύψους 500 εκ. Ευρώ.
• Με την υλοποίηση του Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ με κονδύλια ύψους 410 εκ. Ευρώ.
Και τέλος: Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.Τη γενιά που έφτασε να είναι άνεργη σε ποσοστά έως και 60% το 2014.
«Διότι» όπως είπε «δεν μπορούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια της τη χώρα, αν δεν στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα γενιά αυτής της χώρας».
πηγή: ert.gr