Γράφει ο Νίκος Βούστρος
Αυτό που συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές (και όχι με τις τράπεζες, όπως λένε οι άσχετοι), σε τίποτα δεν έχει να κάνει με την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις συναλλαγές: Πρόκειται για ένας ακόμα επεισόδιο στο «ξεφούσκωμα» της τερατώδους φούσκας που δημιουργήθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα από το 1998 μέχρι το 2008.
Το «πρόβλημα» αφορά μόνο χρηματιστηριακές επενδύσεις, που σημαίνει ότι αν δεν είστε μέτοχος εισηγμένων τραπεζών δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε για το θέμα.
Ακόμα κι αν είστε μέτοχος, αν δεν πουλήσετε λόγω πανικού, και περιμένετε τη διόρθωση, πάλι δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για το θέμα.
Το γιατί συνέβη τώρα, παρά το ότι η οικονομία πάει κάπως καλύτερα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, είναι πάρα πολύ εύκολο να το καταλάβει κανείς, αν συνδυάσει τους εξής παράγοντες:
- Δημοσίευση εκθέσεων διεθνών οίκων με αρνητικά στοιχεία για τις τράπεζες
- Δυσκολία παραγωγής κερδών από οργανικές δραστηριότητες (δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια, δεν έχουν νέα κέρδη), με αποτέλεσμα η ικανότητα κερδοφορίας τους να βαίνει διαρκώς μειούμενη
- Κερδοσκοπικές «επιθέσεις» στο χρηματιστήριο με τη μέθοδο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας – γρήγορο, εύκολο και σίγουρο «μεροκαματάκι» για funds και άλλα τέτοια ευαγή ιδρύματα.
- «Σκελετοί» στα …χρηματοκιβώτια (48% κόκκινα δάνεια)
Συμπέρασμα: Θα περάσει κι αυτό, απλώς χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και αναμονή. Και φυσικά, μακριά από τις μετοχές των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα……
Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι ότι διευρύνονται οι δυνητικές ζημιές για το Ελληνικό Δημόσιο με την ιδιότητα του ως μετόχου στα τραπεζικά ιδρύματα. Δεν είναι ωστόσο ούτε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει, ούτε και η τελευταία…
Ν.Β.