Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα που πρέπει να γίνει ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα των ορεινών όγκων. Την επισήμανση αυτή έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην καταληκτική του τοποθέτηση στην ημερίδα που οργανώθηκε στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας, με κεντρική ομιλήτρια την Επίτροπο της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Κορίνα Κρέτσου.
Κεντρικό θέμα της Ημερίδας, η οποία συνδιοργανώθηκε από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος ήταν “Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ηπείρου, στηρίζονται στον πρωτογενή τομέα, στο περιβάλλον και στην παροχή υπηρεσιών. Ειδικά για τους ορεινούς όγκους, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που προκύπτουν στην ίδρυση και λειτουργία μονάδων με τα δασαρχεία, που αποτελούν τροχοπέδη για την προσέλκυση νέων ατόμων στην ποιοτική κτηνοτροφία.
“Δυστυχώς – τόνισε – μέχρι τώρα το κράτος δεν το έχει καταλάβει αυτό. Όλα τα προγράμματα, από τα Μεσογειακά μέχρι σήμερα, έχουν πάει στράφι. Το πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής απέτυχε. Επικοινωνιακά ήταν ωραίος τίτλος. Πέρυσι όμως χάθηκαν 170 εκ ευρώ, όταν τώρα έχουμε ανάγκη και το τελευταίο ευρώ. Εμείς επιδιώκουμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να στηρίξουμε τους ανθρώπους του μόχθου. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη της ουσίας και όχι των τύπων”.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τόνισε ότι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να βρουν λύσεις και για τις συνεκτικές ενέργειες που είναι απαραίτητες για την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα. “Για παράδειγμα – σημείωσε – αν θέλουμε να έχουμε κτηνοτροφία, θα πρέπει να έχουμε και επεξεργασία της βιομάζας, όπως τυρόγαλο, ζωικά απόβλητα, κ.ά.. Αυτά έχουν λυθεί σε όλο τον κόσμο, εδώ όμως μόλις πάει να γίνει μια τέτοια μονάδα, χαλάει το σύμπαν. Όμως, αυτά είναι έργα που βοηθούν το περιβάλλον”.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην εκτροπή του Αχελώου, τονίζοντας ότι έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα από το Ελληνικό Κράτος και το έργο πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.