Στη θετική εξέλιξη που παρουσίασε μέχρι σήμερα το ΕΣΠΑ που διαχειρίστηκε η Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και στον κίνδυνο που υπάρχει για την ομαλή ολοκλήρωσή του, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανοίγοντας σήμερα την εναρκτήρια εκδήλωση για το Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014 – 2020.
Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε μάλιστα ότι αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης των εν εξελίξει έργων, τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. «Εμείς ξεκινάμε δειλά – δειλά. Μας προβληματίζει σήμερα το ενδεχόμενο έργα του σημερινού προγράμματος να μεταφερθούν στο πρόγραμμα 2014-2020. Σε αυτή την περίπτωση ούτε έργα υποδομών θα υπάρχουν, αλλά και θα είναι “κουτσουρεμένο”, ξεφεύγοντας από τον αρχικό προγραμματισμό. Η αγωνία μας είναι τεράστια. Χρειαζόμαστε όλοι και ζητάμε τη συνεργασία όλων», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Αναφερόμενος στο τρέχον πρόγραμμα, είπε ότι η καλή του πορεία οφείλεται στην προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους. “Ξεκίνησε από την Κρατική και συνεχίστηκε από την αιρετή Περιφέρεια με αρχές, κανόνες και έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο. Όμως, πρέπει να πω ότι η αγωνία μας για αυτό το πρόγραμμα είναι ότι δεν έρχονται πόροι από το αρμόδιο Υπουργείο. Με προβληματίζει η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ γιατί δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να αρχίσουμε, να χάνουμε στροφές. Αν το λέμε αυτό για το καλύτερο πρόγραμμα από τις 13 Περιφέρειες, όπως είναι το δικό μας, σκεφτείτε τι θα γίνει με όλους τους άλλους. Θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα μεταφοράς έργων από το σημερινό ΕΣΠΑ στο νέο Πρόγραμμα 2014-2020. Αυτό θα σημάνει καταστροφή για το επόμενο πρόγραμμα, και για αυτό χρειάζεται άμεσα, λόγω έλλειψης πόρων, να ζητηθεί παράταση από ελληνικής πλευράς για το υπάρχον πρόγραμμα. Συμμεριζόμαστε όλοι την κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να πάει άλλο έτσι. Ένας – ένας οι ανάδοχοι σταματάνε τις εργολαβίες ή τις υπολειτουργούν. Επίσης, η Επίτροπος (σ.σ. Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου), μας ανέφερε πως η συμφωνία της Ελλάδας (με τους θεσμούς) θα πρέπει να έχει ξεχωριστή αναφορά για παράταση ενός έτους ως προς τα μεγάλα οδικά έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας. Τώρα είναι πιο δύσκολο να δοθεί η παράταση από ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Ήδη έχει ζητηθεί από την ΕΝΠΕ να καταγράψουμε κάποια οριζόντια προβλήματα που εντοπίζουμε στην ανάπτυξη του προγράμματος».
Αναφερόμενος στην προετοιμασία που έγινε για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική μνεία στην αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογάννη, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, αλλά και σ΄ όλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας που εργάστηκαν για το σκοπό αυτό. “Έχουμε το πρόγραμμα για την σύνδεση των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που ήδη έχει πάρει το πράσινο φως, και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για έργα που αφορούν στο περιβάλλον, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί», ανέφερε για τις πρώτες δράσεις του νέου Προγράμματος, για να αναφερθεί και σε ορισμένους άξονες του νέου Προγράμματος στους οποίους δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η Περιφέρεια.
«Τα πλεονεκτήματά μας στην Ήπειρο είναι το περιβάλλον και ο πρωτογενής τομέας. Ο πρωτογενής τομέας θα ενισχυθεί μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για το οποίο υπάρχει δέσμευση πως θα μας δοθεί το 40%, αλλά δεν το έχουμε δει ακόμα. Σε αυτό προβλέπονται και έργα αγροτικής οδοποιίας, δηλαδή δημοτικοί δρόμοι που εξυπηρετούν την αγροτική οικονομία, έργα δασοδρόμων, μικρά αρδευτικά, Leader, Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, κ.ά.. Ως προς τα θέματα περιβάλλοντος έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για έργα βιολογικών καθαρισμών με Δήμους που «ακουμπάνε» στο Ιόνιο ή σε άλλες ευαίσθητες περιοχές”.
Ειδική αναφορά έκανε στο νέο Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των στερεών αποβλήτων, χαρακτηρίζοντας “δυσάρεστη έκπληξη” την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
“Τα χρήματα που υπάρχουν στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν φτάνουν ούτε για συμμετοχή στα ΣΔΙΤ. Σκεφτείτε να κάνουμε νέο σχεδιασμό, να βάλουμε νέες παραμέτρους, όταν όλοι οι Δήμοι σε συνεργασία με Περιφέρειες έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα, για τον οποίο έχουν ληφθεί υπόψη κάποια δεδομένα. Αν αλλάξουν αυτά, δεν είναι εύκολο να φτάσουμε ξανά σε αυτό το επίπεδο και να έχουμε ώριμες μελέτες το 2020. Η 1/1/2016, όταν θα αρχίσει η επιβολή προστίμων για τα ανακυκλώσιμα υλικά, είναι πολύ κοντά. Θεωρώ πως κάποιοι αντιμετώπισαν επιπόλαια το θέμα και πρέπει να τους το επισημάνουμε”.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν έργα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ενώ τα έργα υποδομών θα είναι λίγα. Τέλος για τις δράσεις απασχόλησης, είπε ότι ένα τμήμα τους θα δοθούν στις Περιφέρειες. “Σε αυτό θα πρέπει να έχουμε αλλαγή στον τρόπο δουλειάς, μακριά από ΚΕΚ και δράσεις πεντάμηνης απασχόλησης, ώστε να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για την απασχόληση. Αν αυτά δεν εφαρμοστούν όπως πρέπει, ούτε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δούμε κάτι».
Την Παρασκευή η 1η Επιτροπή Παρακολούθησης:
Η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. Ηπείρου 2014-2020 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015, ώρα 10 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac. Μεταξύ άλλων στην Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνονται τα θέματα:
– Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020
– Περιφερειακές Στρατηγικές (Έξυπνη εξειδίκευση, κοινωνική ένταξη, Ρομά).
– Εξειδίκευση δράσεων Επιχειρησιακού Προγράμματος
– Μεθοδολογία & Κριτήρια επιλογής πράξεων Επιχ. Προγράμματος
– Περιφερειακή Στρατηγική Επικοινωνίας
– Βασικά στοιχεία του νέου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου
– Παρουσίαση προόδου κάλυψης αιρεσιμοτήτων
– Πρόοδος ανάπτυξης του Ενιαίου συστήματος παρακολούθησης δεικτών ΕΣΠΑ
– Ενημέρωση για το πλάνο αξιολόγησης
– Παρουσίαση βασικών αρχών ΟΠΣ για την προγραμματική περίοδο.
Θα ακολουθήσει συζήτηση και η συνεδρίαση θα κλείσει με τη λήψη αποφάσεων και την έκδοση των συμπερασμάτων.