Τοποθέτηση της Βουλευτού Μερόπης Τζούφη στη κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων (12-03-2015). Θέμα ημερήσιας διάταξης: “Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών Οργάνων”:
“Το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι σε μια μακρά και δύσκολη διαδικασία και έχει ως κύριο προσανατολισμό το παιδί και την οικογένεια”
Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη στην ομιλία της επί του σχεδίου νόμου για την Ανθρωπιστική Κρίση, τόνισε πως το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι σε μια μακρά και δύσκολη διαδικασία και έχει ως κύριο προσανατολισμό το παιδί και την οικογένεια. Παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν τη ραγδαία αύξηση της παιδικής φτώχειας και ανέπτυξε τις επιπτώσεις της (κακή υγεία, εγκατάλειψη της εκπαίδευσης ή της κατάρτισης, μακροχρόνια ανεργία και εξάρτηση από τους γονείς, παραπτωματική συμπεριφορά και εξαρτήσεις).
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σχετικά με την ακραία φτώχεια, προτείνοντας πως τα κριτήρια ορισμού δεν μπορεί να είναι μόνο εισοδηματικά, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνονται και με αυτά του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι εθνικές ιδιαιτερότητες. Επιπρόσθετα επισήμανε πως ο πληθυσμός των πιο ευάλωτων νοικοκυριών ή των νοικοκυριών με παιδιά δεν είναι απόλυτα γνωστός. Συνεπώς πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε τις σωστές καταγραφές, ενώ θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προτάσσοντας το αξίωμα της συνολικής και αλληλέγγυας ευθύνης για την καταπολέμηση των φαινομένων της φτώχειας.
Στη συνέχεια κατηγόρησε την Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πως εφάρμοσαν με ιεραποστολική προσήλωση την πιο άγρια περιοριστική πολιτική και οδήγησαν πολύ μεγάλα στρώματα του πληθυσμού στο κατώφλι της φτώχειας, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή οργάνωναν την οικονομική ασφυξία της νέας Κυβέρνησης σε συνεννόηση με το ευρωπαϊκό ιερατείο. Άσκησε επίσης κριτική στο ΠΟΤΑΜΙ και τον κ. Θεοχάρη ο οποίος έκανε λόγο για «λάθος νούμερα», συμπληρώνοντας πως πρώτα πρέπει να μπαίνει το νούμερο και μετά να περιγράφονται οι ανάγκες. Όσον αφορά την κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση από το Κ.Κ.Ε., η κ. Τζούφη παραδέχτηκε πως το νομοσχέδιο αποτελεί μια κουτσουρεμένη πολιτική ανάγκη σε πολύ δύσκολες συνθήκες και χρειάζεται να δοθεί μάχη για την περαιτέρω αύξηση των κοινωνικών δαπανών και για την ανακατανομή των πόρων, όμως, οι μικρές βελτιώσεις της θέσης των φτωχών ανθρώπων αποτελούν κέρδος για το εργατικό κίνημα και όχι φερετζέ.
Σχετικά με το θέμα της σίτισης, συμφώνησε με την εισήγηση της κ. Λυμπεράκη, δηλαδή ότι η ηλεκτρονική κάρτα που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, πρέπει να χρεώνεται στις γυναίκες των οικογενειών, αφού η εμπειρία από τη χορήγηση άλλων επιδομάτων είναι ότι μόνο όταν τα έπαιρνε μητέρα, αυτά κατέληγαν για τα παιδιά και για την οικογένειά της.
Κλείνοντας, τόνισε πως πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη πρόνοια κατά τη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του παρόντος νομοσχεδίου, ώστε να υπάρχουν απλή διαδικασία, συνδυαστικά κριτήρια ευαλωτότητας και κοινωνικού αποκλεισμού, εμπλοκή των ΚΕΠ στη συμπλήρωση των αιτήσεων και αιτήσεις σε ενιαία πλατφόρμα στο Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης υπογράμμισε ότι προέχει η γρήγορη υλοποίηση του νομοσχεδίου, καθώς κάθε μέρα πού καθυστερούμε η καθημερινότητα των ταπεινών και καταφρονημένων οικογενειών και των παιδιών τους, διαρκώς, επιδεινώνεται και απειλείται άμεσα η επιβίωσή τους.”