Εισήγηση της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, επί του σχεδίου νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες.
Έλλειψη οράματος για μία συνολική πολιτική διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών στο πλαίσιο ενός σχεδίου ενίσχυσης της βιώσιμης κτηνοτροφικής δραστηριότητας καταλόγισε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας ως ειδική αγορήτρια επί του σχεδίου νόμου «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Η κ. Μάρκου τόνισε ότι βασική στόχευση πρέπει να είναι η αειφόρος διαχείριση ενός πολύτιμου φυσικού πόρου, και αναφέρθηκε στη διαχρονική αδυναμία του ελληνικού κράτους να θέσει όρους και κανόνες στη δραστηριότητα αυτή, ώστε να χρησιμεύει η βόσκηση ως ένα εργαλείο για τον κτηνοτρόφο, χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται ανεπιθύμητες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον.
Αντιθέτως, το κύριο μέλημα που διατρέχει το νομοσχέδιο είναι η επιλεξιμότητα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και μάλιστα με ορίζοντα την καταβολή των ενισχύσεων μέσα στο Δεκέμβριο.
«Χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σημασία των επιδοτήσεων για τη χρηματοδότηση και στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα, το νομοσχέδιο αυτό είναι πρωτίστως μια ευκαιρία να δούμε τον τομέα της κτηνοτροφίας ως έναν κλάδο της οικονομίας που έχει ακόμα σημαντικό απραγματοποίητο δυναμικό» ανέφερε η κ. Μάρκου, ζητώντας τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου για τη βιώσιμη κτηνοτροφική δραστηριότητα Αλλιώς, γυρνάμε στις εποχές του «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», επεσήμανε.
Η κ. Μάρκου διατύπωσε και συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του σχετικού πλαισίου, όπως την μακροχρόνια απόδοση των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους με υποχρεώσεις διατήρησης και προστασίας, το διαχωρισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων σε ζώνες, την προτεραιότητα στη βόσκηση σε εκμεταλλεύσεις που εκτρέφουν ελληνικές παραδοσιακές φυλές, την εισαγωγή δημόσιας διαβούλευσης και διαδικασίας ενστάσεων στα διαχειριστικά σχέδια αλλά και τη διασφάλιση ότι η απόδοση βοσκήσιμης γαίας θα συνδέεται με την πραγματική παρουσία και βόσκηση της περιοχής.
Με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών η κ. Μάρκου τόνισε ότι είναι ξεκάθαρα στο χέρι της κυβέρνησης να φροντίσει ότι οι ρυθμίσεις, αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης, δεν θα είναι άδικες και οριζόντιες και θα λαμβάνουν πρόνοια για τους πραγματικούς αγρότες. «Τα όψιμα κροκοδείλια δάκρυα είναι κοροϊδία προς τον αγροτικό κόσμο» επεσήμανε.
Τέλος, έκανε ένα σύντομο σχόλιο για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τονίζοντας ότι οι ξένοι πιστωτές επένδυσαν τελικώς 9 δις αλλά στην ουσία τους χαρίζονται όλα τα κεφάλαια που διέθεταν οι τράπεζες πριν την ανακεφαλαιοποίηση ενώ τα 40 δις που επένδυσε το ΤΧΣ το 2013 δεν πρόκειται τελικά να αποδώσουν τίποτα στο Δημόσιο, άρα οι φορολογούμενοι έχασαν τα χρήματά τους μαζί με τους μετόχους, μικρούς και μεγάλους, των τραπεζών.