Οικόπεδα Αμπελοκήπων
Την έντονη αντίδραση τους στο νέο «πωλητήριο» του ΤΑΙΠΕΔ για τα τρία οικόπεδα των Αμπελοκήπων, εξέφρασαν όλες οι πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας -που ενημέρωσε το σώμα για την αρνητική εξέλιξη της τελευταίας εβδομάδας- υπογράμμισε πως «σε χώρους που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη του Δήμου Ιωαννιτών τις επόμενες δεκαετίες, δεν μπορεί να μπαίνει «πωλητήριο» ερήμην μας». Επανέλαβε για άλλη μια φορά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2014, όταν για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η πώληση των ακινήτων, ότι δηλαδή «ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί σθεναρά, γιατί θεωρεί ότι του ανήκει, κάθε κρίσιμη έκταση, κάθε χώρος ζωτικής σημασίας που εντάσσεται στον σχεδιασμό του Δήμου για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την «πόλη του αύριο», που οφείλουμε να δώσουμε στους πολίτες».
Συμφωνήθηκε πως ο Δήμος Ιωαννιτών θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η πώληση των οικοπέδων στους Αμπελόκηπους και να διεκδικήσει αυτές τις εκτάσεις προς όφελος των πολιτών.
Ιστορικό κτίριο του πανεπιστημίου
Με αφορμή την πρωτοβουλία πολιτών που εκδηλώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωση για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, σχολίασε πως είναι θετική η ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες.
Τόνισε δε πως και ο Δήμος Ιωαννιτών προφανώς ενδιαφέρεται για την ανάδειξη του κτιρίου που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο, ενώ μέσα στις προτάσεις που έχει καταθέσει το πανεπιστήμιο για τον φάκελο διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας περιλαμβάνεται η εξεύρεση τρόπων για την αξιοποίηση του κτιρίου.
Μάλιστα ο κ. Μπέγκας έκανε γνωστό πως έχει συζητήσει με τον πρύτανη του πανεπιστημίου τη δυνατότητα να υπάρξει από τη σχολή καλών τεχνών μια εικαστική παρέμβαση στην πρόσοψη του κτιρίου, έτσι ώστε μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης του, να αλλάξει έστω η άσχημη εικόνα που σήμερα εμφανίζει ένα κτίριο που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του πανεπιστημίου μας.
Οίκος ανοχής
Το θέμα του οίκου ανοχής τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κουτσελιού κ. Δόση, ο οποίος ανέγνωσε επιστολή την οποία είχε αποστείλει στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο το πρωί πριν από τη συνεδρίαση.
Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε καταρχήν απαράδεκτο το ύφος της επιστολής και αναφέρθηκε στην ουσία της υπόθεσης και στο ιστορικό της. Υπενθύμισε πως ήταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να λειτουργήσει ένας οίκος ανοχής στα όρια του Δήμου.
Όπως είπε ο κ. Μπέγκας, με προηγούμενη απόφαση μας ως Δημοτικό Συμβούλιο θελήσαμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα με τρόπο ώστε να μη δημιουργήσουμε όχληση στον οικιστικό ιστό του Δήμου. Η απόφαση αυτή απορρίφτηκε στον έλεγχο νομιμότητας από την επιτροπή του άρθρου 152 στην οποία προσέφυγε ένας από ενδιαφερόμενους, ο οποίος με την απόρριψη της υπέβαλε αμέσως αίτηση για τη λειτουργία οίκου ανοχής. Κληθήκαμε αμέσως στην πενταμελή επιτροπή της Περιφέρειας για να εξετάσουμε την αίτηση. Ο εκπρόσωπος του Δήμου στην επιτροπή ζήτησε αναβολή της συζήτησης, ώστε μετά την απόρριψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να επανεξετάσουμε τη θέση μας. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Δήμου μειοψήφησε και τα άλλα τέσσερα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν αφενός να συζητηθεί το θέμα και αφετέρου να εξεταστεί η αίτηση του ενδιαφερομένου, την οποία και έκριναν εν τέλει ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η άδεια.
«Ψευδώς αναφέρετε στην επιστολή σας ότι ο κ. Γκόλας ως αρμόδιος αντιδήμαρχος πήρε εν κρυπτώ την απόφαση να υπογράψει την άδεια», είπε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Τ.Σ. Κουτσελιού, εξηγώντας πως, όταν φάκελος διαβιβάστηκε από την πενταμελή επιτροπή της περιφέρειας, ο Αντιδήμαρχος ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει τη χορήγηση της άδειας.
«Η αρμοδιότητα που έχει ο Αντιδήμαρχος στο θέμα αυτό χαρακτηρίζεται από το νομοθέτη ‘δέσμια αρμοδιότητα’. Αυτό σημαίνει πως είναι υποχρεωμένος να υπογράψει κι αν δεν το πράξει ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίων του. Τον έλεγχο νομιμότητας δεν τον κάνει ο εκάστοτε αντιδήμαρχος αλλά η πενταμελής επιτροπή της περιφέρειας», είπε ο κ. Μπέγκας.
Σημείωσε όμως πως παρ’ ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απορρίφθηκε από την επιτροπή του άρθρου 152, η ίδρυση οίκου ανοχής στο συγκεκριμένο σημείο, δεν αντιβαίνει στην ουσία αυτής της απόφασης που σκοπό είχε να «προστατέψει» τον οικιστικό ιστό του Δήμου. Δηλαδή ο οίκος ανοχής δεν δημιουργεί όχληση σε κατοικημένη περιοχή και μάλιστα το σημείο παρ’ ότι είναι στα διοικητικά όρια του Κουτσελιού, γεωγραφικά βρίσκεται πιο κοντά στην Μπάφρα.
Απάντηση για οικονομικό έλεγχο
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τα δημοσιεύματα που υπήρξαν στα τέλη Δεκεμβρίου για οικονομικό έλεγχο στο Δήμο Ιωαννιτών, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, επανέλαβε την απάντηση που είχε δώσει ο Δήμος, όταν υπήρξαν τα δημοσιεύματα, ότι δηλαδή δεν επρόκειτο για διαχειριστικό έλεγχο, αλλά για έναν συνήθη έλεγχο που αφορούσε την απεικόνιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ενός μηνός στα μηνιαία στατιστικά δελτία που αποστέλλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Μάλιστα ο κ Γιωτίτσας έκανε γνωστό πως ο έλεγχος διενεργήθηκε από τους ελεγκτές του υπουργείου οικονομικών πριν από δύο μέρες και οι ελεγκτές εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίηση τους και για τη συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου και την πληρότητα των στοιχείων που τους παρείχε, αλλά κυρίως για τον τρόπο που λειτουργεί οικονομικά ο Δήμος Ιωαννιτών.
«Η διαπίστωση αυτή που μας μετέφεραν προφορικά, θα διατυπωθεί εγγράφως και στο πόρισμα που θα μας κοινοποιηθεί το επόμενο διάστημα», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.