Γράφει ο Γιώργος Μπαλτάς*
Από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα έχουμε, κατά την άποψη μου, το μεγαλύτερο Σχέδιο Υγείας και Ασφάλειας σε εξέλιξη. Για τον έλεγχο της πανδημίας σχεδόν όλα τα κράτη κλήθηκαν να λάβουν μέτρα (τα οποία αφορούν το σύνολο του πληθυσμού) αλλά και μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, απολυμαντικό κλπ.).
Βασικούς πυλώνες στην Υγεία και Ασφάλεια (μέτρα συνολικά, μέσα ατομικά) Έχει γίνει σαφές ότι η Υγεία και Ασφάλεια δεν περιορίζεται στους εργασιακούς χώρους αλλά επεκτείνεται στην καθημερινότητά μας.
Στόχος η δημιουργία κουλτούρας Υγείας και Ασφάλειας μέσω στρατηγικού σχεδιασμού από όλα τα κράτη. Οι αλλαγές που ήρθαν τόσο στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στους εργασιακούς χώρους είναι πολλές και αναδεικνύουν δυνητικούς κινδύνους.
Η χρήση της τεχνολογίας έδωσε λύσεις σε πολλά επίπεδα όπως τηλεκπαιδευση, τηλεργασια, ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ψηφιακή διακυβέρνηση κλπ. Έφερε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στους εργασιακούς χώρους. Οι αλλαγές συνεχίζονται με στόχο τον έλεγχο αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης δείχνοντας την αναγκαιότητα πλέον δημιουργίας κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα.
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 28 Απριλίου κάθε έτους.
Αυτό το έτος επικεντρώνεται σε στρατηγικές για την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSH) για την οικοδόμηση ισχυρών συστημάτων Ασφάλειας και Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει κρίσεις τώρα και στο μέλλον, αντλώντας διδάγματα και εμπειρίες από τον κόσμο της εργασίας.
Ο Γιώργος Μπαλτάς είναι Τεχνικός Ασφαλείας, Σύμβουλος Ασφαλείας της Εργασίας, μέλος Δ. Σ Επιστημονικου Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος – www.stae.gr