Η Τράπεζα Θεμάτων ήταν ένας θεσμός ο οποίος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στην Α’ Τάξη και Β’ Τάξη του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Σύμφωνα με τον νόμο που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή για το “Νέο Λύκειο” (Ν.4186/13), η Τράπεζα Θεμάτων είχε το ρόλο να κληρώνει το 50% των θεμάτων στις εξετάσεις των Λυκείων για όλα τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτά.
Αυτός ο θεσμός δημιούργησε πολλές αντιδράσεις, καθώς το 40% των εξεταζόμενων μαθητών την πρώτη χρονιά της εφαρμογής του αναγκάστηκε να επανεξεταστεί στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους.
Η προηγούμενη εφαρμογή του καταργήθηκε το Μάρτιο του 2015, ενώ ένας αντίστοιχος θεσμός «τράπεζας θεμάτων» αποφασίστηκε να επανεισαχθεί και πάλι με το νόμο που βρίσκεται αυτό το διάστημα σε δημόσια διαβούλευση από την κυβέρνηση και που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα.
Πώς θα δημιουργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων για τη φετινή χρονιά
Οι σχολικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές των σχολείων και οι καθηγητές θα κληθούν να καταθέσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θέματα κατά μάθημα. Κατόπιν, με εποπτεία του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, επιτροπές εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα, θα κωδικοποιήσουν τα θέματα, με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας τους. Εκτιμάται ότι η Τράπεζα θα είναι έτοιμη μετά τις γιορτές του Πάσχα. Ουσιαστικά, το ΙΕΠ θα αναλάβει τον κύριο ρόλο στην οργάνωση της Τράπεζας φέτος, αφού δεν θα συσταθούν στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων επιτροπές καθηγητών, με αρμοδιότητα τη δημιουργία θεμάτων.
Το νέο σύστημα
- Τα περισσότερα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων θα ζητούν ανάπτυξη απάντησης. Λιγότερα θα είναι πολλαπλής επιλογής.
- Υπολογίζεται ότι τελικά (όχι από φέτος) στην Τράπεζα θα οργανωθούν 1.000 θέματα ανά μάθημα.
- Τα θέματα θα είναι ομαδοποιημένα με κριτήριο το βαθμό δυσκολίας τους
- Ο προαγωγικός βαθμός της Α΄Λυκείου θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4 και το αποτέλεσμα των μονάδων θα προστίθεται στις μονάδες από τους βαθμούς της Β’ και Γ’ Λυκείου, καθώς και στις μονάδες από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (σε 4 μαθήματα) ώστε να διαμορφωθεί το τελικό σύνολο μονάδων βάσει του οποίου κάθε υποψήφιος θα διεκδικεί μία θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.