Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν από κυβερνητικά στελέχη μετά το σάλο που ξέσπασε σχετικά με ενδεχόμενη απαγόρευση χρήση των γνωστών δοχείων λαδιού των 17 λίτρων (“τενεκές”): πρόκειται για μία προσπάθεια να προστατευθεί το εθνικό προϊόν, ώστε να μη συμβαίνει το συχνό φαινόμενο να εξάγεται το λάδι, να τυποποιείται και στη συνέχεια να ονομάζεται «τοπικό προϊόν» της χώρας στην οποία τυποποιήθηκε.
Η υπάρχουσα νομοθεσία αναφέρει πως η τυποποίηση και διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες άνω των 5 λίτρων δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, αν και απαγορεύεται η πώλησή του στον τενεκέ, δεν ισχύει το ίδιο όταν αποθηκεύεται για προσωπική χρήση και επαγγελματική διακίνηση, ή όταν γίνεται πώληση απευθείας από τον παραγωγό, αρκεί να υπάρχουν τα ανάλογα, ακριβή παραστατικά.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστο Δήμα, «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή στη μεταφορά ελαιολάδου με τενεκέδες. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν ισχύουν. Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017».
Ο κ. Δήμας διευκρίνισε ότι «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων. Αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».
Μαρινάκης (κυβ. εκπρόσωπος): Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ή δωρίζουν
Για τις φήμες που ακούγονται αναφορικά με τη διακίνηση ελαιολάδου απάντησε σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας πως «ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση».