Έχετε βρεθεί ποτέ στη θέση να αγοράζετε κάτι μικρό, που δεν το χρειάζεστε και να χαίρεστε πολύ;
Πολλοί άνθρωποι αγοράζοντας κάτι μικρό για τον εαυτό τους, τονώνουν τη διάθεσή τους. Όλοι έχουμε ακούσει για το shopping therapy, αλλά φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια για τους περισσότερους από μας, έχει περιοριστεί στο σούπερ μάρκετ.
Όπως ακριβώς κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται κάτι γλυκό για να ανεβάσουν τη διάθεσή τους, έτσι και κάποιοι άλλοι χρειάζεται κάτι να ψωνίσουν για να «αποφορτιστούν», να τους φύγει το άγχος, να νιώσουν ευχαρίστηση.
Ανάμεσά τους υπάρχουν και εκείνοι που πλημμυρίζουν από τις «τύψεις του αγοραστή», αλλά οι μικρές αγορές είναι «ακατανίκητες». Επί της ουσίας, δεν ψωνίζετε επειδή χρειάζεστε κάτι αλλά για τη διαδικασία και την ευχαρίστηση.
Eκείνος ο οποίος θεωρείται ο εμπνευστής του shopping therapy ήταν ο Χάρυ Γκόρντον Σέλφριτζ, ο ιδρυτής του πολυκαταστήματος Selfridges στο Λονδίνο. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την ιδέα ότι τα ψώνια είναι εμπειρία και ότι κάποιος μπορεί να ψωνίζει για ευχαρίστηση. Δεν γνωρίζουμε εάν ο ίδιος ψώνιζε χωρίς μέτρο, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας ξόδευε ασυλλόγιστα, ιδίως μετά το θάνατο της γυναίκας του και πέθανε σχεδόν φτωχός το 1947.
Επειδή το shopping therapy φαίνεται να είναι ένας ολισθηρός δρόμος για πολλούς ανθρώπους, είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί αν πιάσετε τον εαυτό σας να επιδίδεται σε αυτού του είδους τη συμπεριφορά, ειδικά όταν τα χρήματα είναι περιορισμένα.
Πώς να περιορίσετε τα ψώνια που δεν χρειάζεστε
Αν έχετε καταφέρει να αναγνωρίσετε ότι όταν δεν είστε καλά ξεσπάτε στα ψώνια, υπάρχουν τρόποι που μπορεί να σας συγκρατήσουν από το να ξοδέψετε τα χρήματά σας:
- Ψωνίστε από την ντουλάπα σας: Αντί να βγείτε έξω για να αγοράσετε καινούρια πράγματα μπορείτε να αναζητήσετε αυτό το συναίσθημα της χαράς στην ντουλάπα σας. Μπορεί να βρείτε ρούχα που μπορεί να έχετε ξεχάσει ότι τα έχετε.
- Βγείτε από τις εφαρμογές που σας στέλνουν συνεχώς μηνύματα για φθηνές αγορές.
- Ξοδέψτε λιγότερα με το να πηγαίνετε σε εκπτωτικά καταστήματακαι να αγοράζετε πράγματα σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις, μπορεί μερικές φορές να είναι ό,τι πρέπει για τη διάθεσή σας.
- Σταματήστε να ψωνίζετε ηλεκτρονικά, αφού όσο λιγότερο πηγαίνουμε στα μαγαζιά τόσο περισσότερο ψωνίζουμε.
- Πληρώστε με μετρητά: Θα έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να πέσετε σε καταναλωτική κραιπάλη όταν έχετε ένα περιορισμένο ποσό μετρητών στο πορτοφόλι σας.
Ωστόσο κάποιες φορές τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά. Μια από τις συμπεριφορικές εξαρτήσεις, δηλαδή ένας εθισμός μη χημικός, είναι και η καταναγκαστική εμπλοκή με τις αγορές και τα ψώνια.
Χαρακτηριστικά Διαταραχής Ψυχαναγκαστικών Αγορών
Τα άτομα που πάσχουν από ψυχαναγκαστική διαταραχή αγορών (μερικές φορές αποκαλούμενη και ψυχαναγκαστική αγοραστική διαταραχή) συχνά νιώθουν μια ακατανίκητη παρόρμηση να αγοράσουν προϊόντα παρά τις αρνητικές συνέπειες που γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν. Έτσι:
- Δεν μπορούν να αντισταθούν στην αγορά μη αναγκαίων ειδών
- Αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω των ανεξέλεγκτων αγορών
- Πολλές φορές ασχολούνται συνέχεια με τις αγορές μη αναγκαίων ειδών
- Έχουν προβλήματα στο σχολείο, στο σπίτι, ή στη δουλειά εξαιτίας των ανεξέλεγκτων αγορών
Πολλοί από τους ανθρώπους οι οποίοι ψωνίζουν καταναγκαστικά, το κάνουν ως μηχανισμό αντιμετώπισης δύσκολων συναισθημάτων, όπως το άγχος, το στρες και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όμως τα ψώνια παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση από τα προβλήματα. Η αδυναμία των ανθρώπων να ελέγξουν τις αγορές τους, συνήθως τους αφήνει με ένα συντριπτικό αίσθημα ενοχής και ντροπής. Και το χειρότερο με ένα οικονομικό έλειμμα.
Η διαταραχή καταναγκαστικών αγορών εκιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με ψυχαναγκαστική διαταραχή αγορών. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η διαφορά μπορεί να αντανακλά περισσότερο το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο ανοιχτές στο να αναγνωρίσουν και να αναζητήσουν θεραπεία για ένα πρόβλημα καταναγκαστικών αγορών, από ότι οι άνδρες.
Η πάθηση πιστεύεται ότι αρχίζει στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της δεκαετίας των 20 και σπάνια αρχίζει μετά την ηλικία των 30 ετών. Αυτό το ηλικιακό εύρος είναι ακριβώς όταν πολλοί νέοι ενήλικες μετακομίζουν από το σπίτι τους και δημιουργούν τους πρώτους πιστωτικούς λογαριασμούς τους.
πηγή: ertnews.gr