Στις 11πμ τοπική ώρα,(τέσσερις ώρες μπροστά από ώρα Ελλάδας), ξεκίνησαν οι δύτες με τον επικεφαλής της αποστολής Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, να διαβεβαιώνει ότι «θα υπάρξουν καλά νέα» για τους 9 εγκλωβισμένους στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.
«Είναι περισσότεροι οι διασώστες, αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά», ανακοινώθηκε επίσης. Όπως χθες, που απεγκλωβίστηκαν τα 4 από τα 12 παιδιά, τοποθετήθηκαν και πάλι φιάλες κατά μήκος της διαδρομής. Οι φιάλες δεν περιέχουν οξυγόνο αλλά ατμοσφαιρικό αέρα, διότι το οξυγόνο μετά τα έξι μέτρα βάθος λειτουργεί τοξικά και προκαλεί σπασμούς, οπότε στη συνέχεια επέρχεται πνιγμός. Βάσει του σχεδίου, δύο δύτες, ένας μπροστά με αναπνευστήρα και ένας πίσω, θα συνοδεύουν ανά τέσσερις τους εγκλωβισμένους μέχρι την έξοδο.
Σύμφωνα με τις αρχές οι διασώστες χρειάζονται περίπου 10 ώρες για να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση και σε αυτήν συμμετέχουν 90 δύτες– 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.
Η διαδικασία την οποία παρακολουθεί «με αγωνία όλος ο πλανήτης» περιλαμβάνει βάδισμα, αναρρίχηση και καταδύσεις κατά μήκος των σχοινιών καθοδήγησης που υπάρχουν ήδη.
Στην επικίνδυνη διαδρομή έχασε τη ζωή του πρώην ναυτικός της Ταϊλάνδης την Παρασκευή, αφού είχε παραδώσει στην ομάδα φιάλες οξυγόνου.
Ένα από τα παιδιά είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Το μικρότερο από τα παιδιά είναι ηλικίας 11 ετών και «ανυπομονεί να φάει τηγανητό κοτόπουλο, παρέα με του γονείς του», όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα της Ταϊλάνδης.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των 4 που βγήκαν συγκαταλέγεται και ο 25χρονος προπονητής των μικρών ποδοσφαιριστών ο οποίος 17 ημέρες από τον εγκλωβισμό, φέρεται σε σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian ιδιαίτερα εξαντλημένος, αφού στερήθηκε τροφή και νερό για να τα δώσει στην ομάδα του.
«Τέσσερα χιλιόμετρα στη λάσπη και το σκοτάδι»
Αν και απαγορεύονται οι αγκαλιές μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι ίδιοι οι δύτες που έσωσαν τα πρώτα τέσσερα παιδιά τα αγκάλιασαν μόλις βγήκαν «από τα άδυτα της γης», αφού διένυσαν «τέσσερα χιλιόμετρα στη λάσπη και το σκοτάδι».
Τα τέσσερα διασωθέντα παιδιά κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους, με το φόβο λοιμώξεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, ενώ τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα «από σεβασμό για τις οικογένειες εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο», σύμφωνα με το Reuters.
«Η κατάδυση ήταν μάλλον μονόδρομος»
«Τα παιδάκια αυτά δεν είναι αυτοδύτες και η σπηλαιοκατάδυση είναι ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ, ο πλέον πεπειραμένος Έλληνας δύτης, Κώστας Θωκταρίδης.
«Ακόμη και για έναν έμπειρο δύτη, το να κινείται σε μηδενική ορατότητα και απλά να ψηλαφεί τον μίτο, διότι αυτό είναι που συμβαίνει εκεί τώρα, είναι τρομακτικό. Είναι πολύ δύσκολο να κινείσαι σε περιβάλλον με μηδενική ορατότητα κρατώντας ένα σχοινάκι, με το οποίο μπορεί και να μπερδευτείς. Το να κολυμπάς, να περπατάς ενώ υπάρχει περιορισμένη ορατότητα και αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα, συνδυασμένο με το τι έχουν τραβήξει αυτά τα μικρά παιδιά, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο» τόνισε.