Στην Ταϊλάνδη τέσσερα παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην επιχείρηση διάσωσης που ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής και σταμάτησε προσωρινά.
Παραμένουν εγκλωβισμένα άλλα 8 παιδιά και ο προπονητής τους. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.
Όπως έγινε γνωστό, οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα. Σημειώνεται ότι 13 ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.
Τέσσερα αγόρια της ομάδας, τα πιο υγιή είναι τα πρώτα που βγήκαν. Στην έξοδο της σπηλιάς, ασθενοφόρα τα μετέφεραν ένα ένα σε ελικόπτερα και από εκεί απευθείας στο νοσοκομείο.
Το πρώτο αγόρι πέρασε τους θαλάμους της σπηλιάς και βγήκε από αυτή περίπου στις 17.40 ώρα Ταϊλάνδης.
Η τολμηρή και επικίνδυνη αποστολή, ήταν πολύ δύσκολη ακόμα και για τους πιο έμπειρους δύτες, αλλά κράτησε λιγότερη ώρα από όσο αναμενόταν. Η στάθμη του νερού είχε πέσει αισθητά και η ανάγκη να αρχίσει η διάσωση την Κυριακή ήταν επιτακτική.
Νωρίς το πρωί έξω από το σπήλαιο υπήρχε κινητικότητα. Βατραχάνθρωποι έφταναν διαρκώς. Στη συνέχεια οι αρχές ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν.
Κάθε αγόρι συνοδεύεται από δύο επαγγελματίες δύτες στη διάρκεια της κατάδυσης. Το παιδί είναι δεμένο με τον δύτη που πηγαίνει μπροστά, ο οποίος μεταφέρει και τη μπουκάλα οξυγόνου του παιδιού. Το παιδί φοράει μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπό του αντί για αναπνευστήρα, κάτι που είναι ευκολότερο για αρχάριους. Στη κατάδυση περνούν από πολλά στενά περάσματα.
Η διαδρομή μέχρι την έξοδο είναι σχεδόν 4 χιλιόμετρα. Σχεδόν 2 χλμ από αυτά τα διανύουν κολυμπώντας μέσα σε λασπώδη θολά νερά στο σκοτάδι.
Οι αρχές μέχρι στιγμής δεν μιλούν για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι δύο Βρετανοί δύτες που εντόπισαν πρώτοι τα παιδιά ζωντανά είναι αυτοί που ηγούνται και της διάσωσης.
πηγή: ert.gr