Το Facebook βρίσκεται στη δίνη της δεύτερης μεγαλύτερης κρίσης της ιστορίας του, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Η πρώην υπάλληλος της πλατφόρμας και μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν, κατηγορεί την εταιρεία βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των χρηστών, μεταξύ άλλων.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα σκάνδαλα που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία από το 2018.
Cambridge Analytica (Μάρτιος 2018)
Τον Μάρτιο του 2018, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων – η Cambridge Analytica – η οποία συνεργαζόταν με την εκλογική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ, είχε συλλέξει περίπου 87 εκατομμύρια προφίλ αμερικανών ψηφοφόρων στο Facebook, σε αυτό που χαρακτηρίστηκε τότε ως μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων του τεχνολογικού γίγαντα. Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για τη δημιουργία ενός προγράμματος λογισμικού για την πρόβλεψη και τον επηρεασμό των επιλογών στην κάλπη.
Ο πληροφοριοδότης Κρίστοφερ Γουάιλι είχε αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του στον Guardian και στους New York Times πώς το Facebook χρησιμοποιείται για τη συλλογή προφίλ εκατομμυρίων ανθρώπων. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία είχε διαπιστώσει ότι οι πληροφορίες είχαν συλλεχθεί σε πρωτοφανή κλίμακα. Ωστόσο, εκείνη την εποχή δεν ειδοποίησε τους χρήστες και έλαβε περιορισμένα μόνο μέτρα για την ανάκτηση και την ασφάλεια των προσωπικών πληροφοριών περισσότερων από 50 εκατομμυρίων ατόμων.
Το 2019, ανακοινώθηκε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα επιβάλλει πρόστιμο στο Facebook, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.
Εν τω μεταξύ, η Cambridge Analytica έκλεισε, επικαλούμενη πτώχευση.
Παρακολούθηση δεδομένων υγείας (Φεβρουάριος 2019)
Έρευνα της Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το Facebook αποκτούσε ευαίσθητα δεδομένα υγείας ακόμη και αν ο χρήστης δεν είχε λογαριασμό στην πλατφόρμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον 11 δημοφιλείς εφαρμογές έστελναν προσωπικά δεδομένα υγείας των χρηστών, στο Facebook.
Η αποκάλυψη έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα των ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης συλλέγει έναν απίστευτο όγκο δεδομένων.
Πολιτική άσκηση πίεσης (Μάρτιος 2019)
Τον Μάρτιο του 2019, μια διαρροή εσωτερικών εγγράφων από την εταιρεία, αποκάλυψε ότι είχε στοχεύσει πολιτικούς σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου του πρώην καγκελάριου του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζορτζ Όσμπορν – υποσχόμενη επενδύσεις και κίνητρα. Παράλληλα, τους ωθούσε να ασκήσουν πιέσεις για λογαριασμό του Facebook, κατά της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων.
Οι χώρες-στόχοι της εταιρείας ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ινδία, το Βιετνάμ, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Μαλαισία και τα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι η εταιρεία απείλησε να μην πραγματοποιήσει επενδύσεις από τις χώρες αυτές εάν δεν υποστήριζαν ή δεν περνούσαν νόμους φιλικούς προς το Facebook.
Καταχρηστική χρήση (Απρίλιος 2019)
Γαλλικό δικαστήριο τον Απρίλιο του 2019 διέταξε το Facebook να καταβάλει 30.000 ευρώ για «καταχρηστικές» συμφωνίες όρων χρήσης που έπρεπε να αποδεχτούν οι χρήστες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η απόφαση ήρθε καθώς η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών της Γαλλίας δήλωσε ότι η ίδια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν εξασφαλίσει τη συμφωνία του Facebook να «τροποποιήσει σημαντικά τους όρους χρήσης του» μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με την απόφαση, το Facebook θα πρέπει να διευκρινίζει ότι κερδίζει χρήματα επιτρέποντας τη στοχευμένη διαφήμιση, με βάση το περιεχόμενο του προφίλ ενός χρήστη.
Παραβίαση της ασφάλειας του WhatsApp (Μάιος 2019)
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι χάκερ κατάφεραν να εγκαταστήσουν τεχνολογία παρακολούθησης στα τηλέφωνα των χρηστών του WhatsApp που απαντούσαν στις τηλεφωνικές τους κλήσεις μέσω της εφαρμογής.
Οι FT ανέφεραν ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό σχεδιάστηκε από την ισραηλινή ομάδα NSO και η εφαρμογή WhatsApp ανέφερε σε δήλωσή της ότι η κυβερνοεπίθεση έφερε τα χαρακτηριστικά ενός ιδιωτικού οργανισμού που έχει συνηθίσει να συνεργάζεται με κυβερνητικές υπηρεσίες. Η ισραηλινή εταιρεία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.
Το WhatsApp, ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο, χρησιμοποιείται από 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους μηνιαίως. Η εταιρεία δεν γνωστοποίησε πόσοι χρήστες επηρεάστηκαν.
Παραβίαση δεδομένων (Απρίλιος 2021)
Προσωπικά δεδομένα από εκατομμύρια λογαριασμούς του Facebook φέρεται να διέρρευσαν δωρεάν στο διαδίκτυο τον Απρίλιο. Τα δεδομένα αυτά περιλάμβαναν προσωπικές πληροφορίες για πάνω από 533 εκατομμύρια χρήστες του Facebook από 106 χώρες.
πηγή: ertnews.gr