Αν θέλετε στα ταξίδια σας να απολαμβάνετε υπέροχα φυσικά τοπία σε συνδυασμό με σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα, τότε η Ήπειρος είναι ένας εξαιρετικός προορισμός που θα σας συναρπάσει.
Με υπέροχα παγωμένα ποτάμια, πανύψηλα βουνά και τα γεφύρια της, που είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο για τη μοναδική τους αρχιτεκτονική, η Ήπειρος είναι ένα πραγματικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα, για οικογένειες ή μοναχικούς επισκέπτες.
Υπάρχουν εκατοντάδες συγκλονιστικά πέτρινα γεφύρια στην Ήπειρο, που συμβολίζουν την πάλη του ανθρώπου ενάντια στα στοιχεία της φύσης.
Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τα πέντε σημαντικότερα που αξίζουν τουλάχιστον μια επίσκεψη, ειδικά αν δεν έχετε απεριόριστο χρόνο και θέλετε να δείτε κατά προτεραιότητα τα κύρια αξιοθέατα της Ηπείρου.
Το γεφύρι του Καμπέρ Αγά
Το όνομά του προέρχεται από τον Καμπέρ Αγά που το χρηματοδότησε. Βρίσκεται στον Ζαγορίσιο ποταμό, μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Προσφέρεται έτσι για μια ημερήσια εκδρομή, ώστε να σας μείνει χρόνος όταν γυρίσετε για να απολαύσετε τον καφέ σας στην παλιά πόλη, χαλαρώνοντας και ενδεχομένως παίζοντας κάποιο από τα συναρπαστικά παιχνίδια που προτείνει το online καζίνο της Novibet, από το τάμπλετ ή το κινητό σας.
Το γεφύρι της Πλάκας
Το γεφύρι της Πλάκας ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Άραχθου και είναι το πέτρινο γεφύρι με το μεγαλύτερο άνοιγμα της Ελλάδας. Χτίστηκε και κατέρρευσε τρεις φορές, το 1860, το 1863, και το 2015, την τελευταία φορά έπειτα από ισχυρότατη βροχόπτωση. Θεωρείτο το πιο όμορφο γεφύρι των Βαλκανίων και είχε συνολικό ύψος 21 μέτρα με άνοιγμα καμάρας 40 μέτρα.
Το γεφύρι της Άρτας
Αυτό το πέτρινο γεφύρι, που χτίστηκε τον δέκατο έβδομο αιώνα, την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνοδεύεται από έναν λαϊκό μύθο, που αναφέρεται σε μια ανθρωποθυσία που έπρεπε να γίνει για να στεριώσει. Σύμφωνα με το μύθο, ο αρχικτίστης της γέφυρας και όλο το συνεργείο του «ολημερίς το έχτιζαν, το βράδυ γκρεμιζόταν», όπως εξιστορεί ένα δημοτικό τραγούδι. Οι οικοδόμοι έκαναν ότι μπορούσαν για να εμποδίσουν την κατάρρευση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Μια μέρα όμως, ένα πουλί με ανθρώπινη φωνή είπε στον αρχικτίστη ότι πρέπει να θυσιάσει την γυναίκα του για να στεριώσει το γεφύρι. Με βαριά καρδιά αυτός ξεγέλασε την σύζυγό του, λέγοντας της ότι του είχε πέσει το δαχτυλίδι στον ποταμό, και έχοντας δώσει οδηγίες στην ομάδα του να την κτίσουν ζωντανή στη βάση της γέφυρας μόλις κατέβει. Έτσι και έγινε, και το γεφύρι δεν ξαναγκρεμίστηκε ποτέ, σύμφωνα με το μύθο.
Το γεφύρι του Παπαστάθη
Ένα γεφύρι με 85 μέτρα μήκος και τέσσερα τόξα, το μεγαλύτερο των οποίων έχει πλάτος 8.70 μέτρα, βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, μεταξύ της Ανατολικής και του Άραχθου. Κτίστηκε το 1746 και άντεξε στον βομβαρδισμό του μεγάλου τόξου του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1942, κάτι που αποδεικνύει τον σωστό σχεδιασμό του και την ανθεκτικότητά του.
Το γεφύρι της Κόνιτσας
Ένα μοναδικό γεφύρι, που κτίστηκε το 1870 από τον Ζιώγα Φρόντζο από το Πυρσογιάννι. Με άνοιγμα 40 μέτρα και μέγιστο ύψος 20 μέτρα, βρίσκεται σε μια υπέροχη, γαλήνια τοποθεσία και κάτω του κυλούν τα νερά του ποταμού Αώου.