Με το θλιβερό ρεκόρ των 5.449 κρουσμάτων μπήκε ο Νοέμβριος επιβεβαιώνοντας ανησυχίες και εκτιμήσεις για σφοδρότητα του 4ου πανδημικού κύματος το οποίο ήδη εγκλωβίζει ασφυκτικά το ΕΣΥ σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου καταγράφεται χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμών.
Κυβέρνηση και ειδικοί ήδη βρίσκονται σε πυρετό συσκέψεων, που ενισχύονται σήμερα και με την επιστροφή και του πρωθυπουργού από τη Βρετανία, με αντικείμενο την αναχαίτιση της έξαρσης που “χτυπά καμπανάκι” για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε 14 περιφέρειες, με τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού. Η ανησυχία είναι διάχυτη. Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει νέα σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες, προκειμένου να κλειδώσουν τα μέτρα. Χθες πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις – στη μια συμμετείχε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας- και νέοι περιορισμοί βρίσκονται στο «τραπέζι» των λοιμωξιολόγων με την ανακοίνωση των όποιων αποφάσεων να αναμένεται την Τετάρτη, μετά την καθιερωμένη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών.
Η ενίσχυση του ΕΣΥ και η θωράκιση του πληθυσμού στο επίκεντρο
Οι παρεμβάσεις της πολιτείας, στις “κόκκινες” περιοχές, για τον περιορισμό της πανδημίας κινούνται σε τρεις άξονες :
• αυξημένοι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους αμιγείς χώρους με ενεργοποίηση ανάλογων κυρώσεων για τους παραβάτες
• ενίσχυση, των νοσοκομείων, με ιατρικό προσωπικό, μέσω αναδιάταξης δυνάμεων
• και θέσπιση κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας.
Παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση πειθούς για την αύξηση του εμβολιασμού, με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο. Επίσης, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων.
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων που θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, ενδεχομένως σε επίπεδο διαγνωστικού ελέγχου ή της προσβασιμότητά τους σε μεικτούς χώρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή εισηγείται στις κόκκινες περιοχές:
- τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα
- αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας στους μικτούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο οι ημιυπαίθριοι να μετατρέπονται κατ΄ουσία σε κλειστούς χώρους με τα διάφορα προστατευτικά
- απαγόρευση μουσικής στους μικτούς χώρους διασκέδασης
- αύξηση των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση
- επιστροφή της καθολικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις όπου το φορτίο είναι μεγάλο μπορεί ο ένας στους πέντε να είναι φορέας του ιού.
Οι εισηγήσεις θα οριστικοποιηθούν σήμερα καθώς ο χρόνος τρέχει.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου σημείωσε πως ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η κινητικότητα από τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου κάτι που αναμένεται σύντομα και σε επίπεδο λυμάτων είμαστε σε ήδη κατάσταση Απριλίου, που ήταν δραματική η κατάσταση, αν και πλέον είναι διαφορετικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Όλα κατατείνουν σε ένα και μόνο πράγμα, μεγαλύτερο εμβολιασμό για να σπάσει ο φαύλος κύκλος», είπε.
Απελπιστική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης η απελπιστική κατάσταση αποτυπώνεται στα νοσοκομεία της πόλης. Στην τελευταία εφημερία, το “Παπανικολάου” δεν είχε ούτε μια κενή κλίνη. Από σήμερα αναμένεται να ζητηθεί η συνδρομή και του χειρουργικού τομέα ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα που συμφώνησε να διαθέσει 200 κλίνες.
Από τη συμπρωτεύουσα ήρθε και η τραγική είδηση για την απώλεια 38χρονης εγκύου που έφερε στη ζωή το παιδί της ενώσω ήταν διασωληνωμένη. Το νεογνό είναι καλά, όμως θα μεγαλώσει χωρίς εκείνη. Άλλη μια έγκυος στον 7ο μήνα νοσηλεύεται επίσης διασωληνωμένη, όπως και 27χρονη κοπέλα, η οποία δεν είναι έγκυος.
“Κάθε μέρα έχουμε μια μικρή επιδείνωση. Η πίεση είναι μεγάλη. Έχει αυξηθεί η συχνότητα των διασωληνώσεων, είναι πιο βαριά οι άρρωστοι, δεν αρνητικοποιούνται εύκολα. Όλοι οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μεγάλο το ρίσκο που παίρνουν, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διαμαντής Χλωρός, Διευθυντής Πνευμονολογικής στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.
Τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας “κρατούν την ανάσα τους”. Ασφυκτικά γεμάτα στέλνουν περιστατικά και στο νοσοκομείο της Λαμίας, ενώ ενδεικτικό είναι ότι τα περιστατικά όταν φτάνουν είναι σε πολύ βαριά κατάσταση πλέον, καθώς για λόγους άρνησης καθυστερούν πολύ να μεταβούν στο νοσοκομείο. Σήμερα αναμένεται να αναπτυχθούν και άλλες κλίνες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα υπόλοιπα non-covid περιστατικά που μπαίνουν σε αναμονή.
Στο Νοσοκομείο Ξάνθης, η πληρότητα είναι στο 100%, κι ενδέχεται να ανοίξει μια νέα πτέρυγα για να αντιμετωπισθούν τα αυξημένα περιστατικά Covid.
Στα Γιάννενα, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο τριήμερο, με αποτέλεσμα στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα να μην υπάρχει διαθεσιμότητα για νοσηλεία νέων ασθενών.
με πληροφορίες από ertnews.gr