Περίπου 1 εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα περισσότερα καταγράφονται ως οφειλέτες της Εφορίας, αυξάνοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 4.645.591 στο τέλος Απριλίου του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο πριν (Απρίλιο 2023).
Το συνολικό ποσό των οφειλών προς την εφορία, ξεπερνά τα 107 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να είναι πρακτικά αδύνατο να εισπραχθεί.
“Επιδρομή” και από τον ΕΦΚΑ
Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ασφαλισμένων, σύμφωνα με την Έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αυτές ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου 2024 σε 47,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε αύξηση τόσο των κύριων οφειλών (κατά 376,3 εκατ. ευρώ), όσο και των πρόσθετων τελών (κατά 1,6 δισ. ευρώ).
Απουσία ρυθμίσων….
Μόλις το 4,2% του χρέους προς την εφορία (4,6 δισ. ευρώ από τα 107), βρίσκεται σήμερα σε ρύθμιση.
Ωστόσο, και παρά τη ζοφερή κατάσταση, η κυβέρνηση κωφεύει επιδεικτικά στις εκκλήσεις φορέων και ενώσεων μικρών επιχειρήσεων για βιώσιμες ρυθμίσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, επιμένοντας πρακτικά σε τιμωρητική πολιτική κατά των «μικρομεσαίων», με μόνο της μέλημα να είναι η μείωση των εισφορών των μεγαλοεπιχειρηματιών…
Ζοφερό το μέλλον
Με τις επιχειρήσεις να βάλλονται από παντού και τα εισοδήματα των πολιτών να κατατρωγεται από τον πληθωρισμό, μοιάζει απίθανο να μειωθούν στο μέλλον τα σχεδόν 155 δισ. ευρώ (!!!) που είναι συνολικά οι οφειλές προς εφορία και ΚΕΑΟ.