Καμπάνια του Ποταμιού σε όλη την Ελλάδα για το θέμα των φόρων, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα προανήγγειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η καμπάνια θα έχει τίτλο “οι φόροι που μας καταστρέφουν”.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, στη συνέντευξη που έδωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και στη δημοσιογράφο Βίκυ Μιχέλη «έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη επεξεργασία για τους φόρους που όχι μόνο δεν είναι βοηθητικοί και αναπτυξιακοί αλλά καταστρέφουν κυρίως τη μεσαία τάξη, για να καταλάβει ο κόσμος ότι οι φόροι που προστίθενται από την κυβέρνηση θα καταστρέψουν την οικονομία ενώ υπάρχει λύση: το να κόψουμε σπατάλες, να περιορίσουμε τους “νεκρούς” δημόσιους οργανισμούς».
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της σύγκρουσης με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που όπως «είπε πρέπει να είναι συνεχής». Και η κυβέρνηση «και σε αυτό το κομμάτι μένει μετεξεταστέα». Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπενθύμισε ότι αποκάλυψε στη Βουλή η κυβέρνηση «έχει βρει κάποιους εκδότες περιθωριακών εντύπων και site και τους έχει δώσει θέσεις». Και πρόσθεσε ότι «η μάχη πρέπει να είναι συνεχής με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Αλλά άλλο η μάχη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και άλλο το ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να κρίνουν αυτό, αλλά δεν μπορούν να κρίνουν το άλλο».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και «πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα.Δεν κατανοώ γιατί δέκα ή είκοσι πρόσφυγες μπορούν να κλείνουν έναν εθνικό δρόμο ή μια σιδηροδρομική γραμμή. Αυτό είναι έξω από τη λογικής της αλληλεγγύης που θα πρέπει να δείχνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Βεβαίως πρέπει να τους φροντίζουμε, βεβαίως πρέπει να έχουν ένα πιάτο φαγητό, αλλά γιατί θα δεχτούμε ομάδες προσφύγων και μεταναστών να διαμαρτύρονται με όποιο τρόπο αυτοί νομίζουν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας».
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις είπε ότι «δε θα πρέπει να τις παίρνουμε τοις μετρητοίς» καθώς «τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων βγαίνουν με βάση ένα 50% που απαντά σε αυτές. Ας μη δίνουμε μεγαλύτερο χώρο στις δημοσκοπήσεις στη ζωή μας. Εμείς δεν τις κοιτάγαμε ποτέ τις δημοσκοπήσεις. Κινούμασταν με βάση το τι είναι σωστό για τη χώρα όχι με βάση το τι είναι σωστό για τη συνέχιση της καριέρας μας στην πολιτική».
Μιλώντας για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, σχολίασε ότι «θα πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό δύο αλήθειες. Δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι διαχρονικά. Υπάρχουν σύμμαχοι ανάλογα με τις στιγμές που ζεις. Αυτή είναι η σύγχρονη πολιτική. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ – ας μην εξετάσουμε την ιστορία και τα λάθη του που βεβαίως είναι πολλά – έχει δύο αιτήματα τα οποία είναι υπέρ μας. Το ένα είναι ότι πρέπει να γίνει δραστική μείωση του χρέους και το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.
«« Για την απόφαση της ΕΣΗΕΑ, να διαγράψει κάποια από τα μέλη της, γιατί υποστήριξαν το “ναι” στο δημοψήφισμα:
Η δημοσιογραφία έχει πολλά προβλήματα και οι δημοσιογράφοι δεν είναι αθώοι. Έχουμε κάνει όλοι σοβαρά λάθη όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να πεις ότι υπάρχει ένα όργανο το οποίο τιμωρρεί κάποιους δημοσιογράφους για κάποιες πολιτικές τους απόψεις. Αν ήταν πάντα έτσι, τότε θα έπρεπε να έχουμε ένα πολιτικό μοιρογνωμόνιο στην ΕΣΗΕΑ και κάθε φορά που κάποις ξέφευγε από αυτό που ασπάζεται η ΕΣΗΕΑ να τιμωρείται. Δεν γίνεται αυτό.
Υπάρχουν και υπήρξαν υπερβολές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν και υπήρξαν υπερβολές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κόσμος κρίνει. Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα με τιμωρίες. Είναι έξω από τη λογική μιας ευρωπαϊκής σύγχρονης χώρας.
Για τη διαφθορά και τη διαπλοκή:
Η σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή πρέπει να είναι συνεχής. Και η κυβέρνηση και σε αυτό το κομμάτι μένει μεταξεταστέα. Όπως αποκάλυψα στη Βουλή, έχει βρει καποιους εκδότες περιθωριακών εντύπων και site και τους έχει δώσει θέση στην κυβέρνηση.
Η μάχη πρέπει να είναι συνεχής με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Αλλά άλλο η μάχη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και άλλο το ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να κρίνουν αυτό, αλλά δεν μπορούν να κρίνουν το άλλο. Ή οι δημοσιογράφοι μπορούν να τα κρίνουν όλα και είμαστε δεκτικοί στις υπερβολές όλων των δημοσιογράφων ή δεν μπορούν να κρίνουν τίποτα, δηλαδή κάποιος που θα καθορίσει ποια κριτική είναι καλή ή είναι λάθος.
Κόβουμε σπατάλες και κόβουμε φόρους:
Αρχίζουμε την ερχόμενη εβδομάδα μια καμπάνια σε όλη την Ελλάδα με τίτλο “οι φόροι που μας καταστρέφουν”. Έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη επεξεργασία για τους φόρους που όχι μόνο δεν είναι βοηθητικοί και αναπτυξιακοί αλλά καταστρέφουν κυρίως τη μεσαία τάξη. Αρχίζουμε με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για να καταλάβει ο κόσμος ότι οι φόροι που προστίθενται από την κυβέρνηση θα καταστρέψουν την οικονομία ενώ υπάρχει λύση: το να κόψουμε σπατάλες, να περιορίσουμε τους “νεκρούς” δημόσιους οργανισμούς.
Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. τις επαναλαμβάνουμε συνέχεια. Δεν έχουμε σκοπό να σιωπήσουμε. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αλλά επειδή δε θέλουν να συγκρουστούν με κάποιες συντεχνίες βάζουν απλώς νέους φόρους – που δεν πρόκειται να εισπραχθούν. Όλοι οι φόροι που βγαίνουν το τελευταίο διάστημα δεν προστίθενται στα ταμεία. Πληρώνουν φόρους αυτοί οι λίγοι που πάντα πλήρωνα και οι άλλοι συνεχίζουν να χρωστούν ή να φοροδιαφεύγουν. Σε μια νεκρή οικονομία τι παραπάνω φόρους να βάλεις; Απ’ αυτόν που δεν έχει;
Για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό:
Στην Ευρώπη λένε, ωραία λόγια και μπράβο για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και βοηθάμε τους πρόσφυγες. Τους είπα, ότι πέρα από τα ωραία λόγια, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Και το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν μας ανήκουν, έρχονται στην Ευρώπη. Άρα θα πρέπει αναλογικά να πάνε σε όλη την Ευρώπη. Είπα στους ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής ομάδας, ότι είναι κοινή μας ευθύνη πως θα αντιμετωπίσουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί εδώ και ένα χρόνο. Στη συγκεκριμένη φάση η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αυτό είναι το πρόβλημα. Την πρωτοβουλία την έχουν πάρει οι Τούρκοι, την έχουν πάρει οι Γερμανοί. Στην Ευρώπη δηλαδή περιμένουν από τους άλλους τις απαντήσεις. Εμείς απλώς ακολουθούμε. Γατί χρόνος στην πολιτική είναι πολύ σημαντικός. Εάν είχαμε πάρει εμείς τις πρωτοβουλίες από πέρυσι, τώρα πραγματικά θα μπορούσαμε να είχαμε λύσει το πρόβλημα, προς όφελος της Ελλάδας. Οι λύσεις που δίνονται τώρα φοβάμαι πως είναι λύσεις συμβιβασμού. Παρόλα αυτά πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις.
Εμείς λέμε στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα.Δεν κατανοώ γιατί δέκα ή είκοσι πρόσφυγες μπορούν να κλείνουν έναν εθνικό δρόμο ή μια σιδηροδρομική γραμμή. Αυτό είναι έξω από τη λογικής της αλληλεγγύης που θα πρέπει να δείχνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Βεβαίως πρέπει να τους φροντίζουμε, βεβαίως πρέπει να έχουν ένα πιάτο φαγητό, αλλά γιατί θα δεχτούμε ομάδες προσφύγων και μεταναστών να διαμαρτύρονται με όποιο τρόπο αυτοί νομίζουν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.
Υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν θετική συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά υπάρχουν και αρκετοί άλλοι και από το εξωτερικό που έρχονται εδώ για να βγάλουν τα αστικά του απωθημένα. Έχουν μια ζωή συμβιβασμένη και σου λένε θα πάω και στην Ελλάδα να κάνω μια εκδρομή στα σύνορα, για να το παίξω αλληλέγγυος. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μη δίνουμε έδαφος σε αυτούς τους ανθρώπους.
Αυτοί οι άνθρωποι που πριν από ένα μήνα πήραν τους Σύρους και τους περάσαν απέναντι από το ποτάμι, τους περάσαν απέναντι στα Σκόπια, τι προσέφεραν στους πονεμένους πρόσφυγες; Τίποτα. Πήγαν απέναντι τους ξυλοφόρτωσαν οι Σκοπιανοί και επέστρεψαν στην Ελλάδα τραυματισμένοι.
Για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ:
Αυτό ακόμα και για εμάς που υποτίθεται ότι προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε τις πολιτικές της κυβέρνησης είναι κάπως ακατανόητο. Και στις Βρυξέλλες όπου ήμουν τις προηγούμενες μέρες, ακόμα και οι φίλοι του κ Τσίπρα δεν κατανοούν για πιο λόγο γίνεται αυτή η σύγκρουση με το ΔΝΤ.
Θα πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό δύο αλήθειες. Δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι διαχρονικά. Υπάρχουν σύμμαχοι ανάλογα με τις στιγμές που ζεις. Αυτή είναι η σύγχρονη πολιτική. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ – ας μην εξετάσουμε την ιστορία και τα λάθη του που βεβαίως είναι πολλά – έχει δύο αιτήματα τα οποία είναι υπέρ μας. Το ένα είναι ότι πρέπει να γίνει δραστική μείωση του χρέους και το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%.
Μικρότερο πλεόνασμα σημαίνει και λιγότερα μέτρα. Αυτά τα δύο πράγματα τα υπερασπίζεται σήμερα το ΔΝΤ και εμείς πηγαίνουμε κόντρα σ΄αυτό παριστάνοντας τους φίλους του Σόιμπλε; -ο οποίος δε θέλει να κόψει ούτε το χρέος ούτε να περιορίσει το πλεόνασμα;
Αδυνατώ να καταλάβω πέρα από την εντυπωσιακή έναρξη -δηλαδή ότι συγκρούονται με τους “κακούς του ΔΝΤ” – που μπορεί να βρει πέντε ανθρώπους στην Κουμουνδούρου να το χειροκροτούν -, πώς αυτά που έκαναν τις τελευταίες μέρες βοηθούν την εθνική μας υπόθεση. Δόση δε θα πάρουμε χωρίς το ΔΝΤ. Βγήκε και η κυρία Μέρκελ, η τελευταία μεγάλη φίλη του κ. Τσίπρα, και είπε ότι το ΔΝΤ είναι μέσα στο πρόγραμμα. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι συμφωνίες που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας με την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Δε θα καταπατηθούν επειδή ένα πρωί ξύπνησε και είπε να σηκώσω τη σημαία εναντίον του ΔΝΤ.
Για τις δημοσκοπήσεις:
Δε θα πρέπει να τις παίρνουμε τοις μετρητοις. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων βγαίνουν με βάση ένα 50% που απαντά σε αυτές. Ας μη δίνουμε μεγαλύτερο χώρο στις δημοσκοπήσεις στη ζωή μας. Εμείς δεν τις κοιτάγαμε ποτέ τις δημοσκοπήσεις. Κινούμασταν με βάση το τι είναι σωστό για τη χώρα όχι με βάση το τι είναι σωστό για τη συνέχιση της καριέρας μας στην πολιτική. »»