«Αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό και αυτό που θα αναγκαστεί να κάνει, έχει να κάνει με την ανικανότητά της. Δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο. Το πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι οι από – επενδύσεις. Είναι ότι δε “μπαίνει” ούτε ένα καινούριο ευρώ στην αγορά» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση των Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργου Οικονομέα για τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προλάβει τις κινητοποιήσεις. Οι ηγέτες δεν τρέχουν πίσω από τα γεγονότα, προηγούνται των γεγονότων. Όταν έχεις αποφασίσει να προωθήσεις αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών, στέλνεις τους ανθρώπους σου να μιλήσουν μαζί τους και να μάθεις τις απόψεις τους. Δεν περιμένεις πρώτα να βγουν στο δρόμο και ύστερα να τους προσκαλέσεις σε διάλογο».
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν κατηγορηματικός: «Εκλογές δεν πρέπει να γίνουν και νομίζω το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι ότι θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Πρέπει αυτή η κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα μόνη της. Πρέπει να λύσει, το θέμα των αγροτών, των προσφύγων, το θέμα της οικονομίας και κυρίως πρέπει να λύσει την αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο ότι δεν έχουμε κυβέρνηση. Αν δεν έχει καταρρεύσει η ίδια, έχει καταρρεύσει η ιστορία της».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός Κυβερνητικού αδιεξόδου είπε: «Η λύση είναι να ζητήσουμε από αυτή τη Βουλή να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση. Αυτό επιβάλλει και το Σύνταγμα. Όχι όμως μια οικουμενική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση “σούπα” όπου θα μπούνε όλοι. Σημασία έχει να λύνουμε προβλήματα και όχι να είναι ευχαριστημένοι όλοι σε έναν κυβερνητικό θώκο αλλά να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση με 10 προτεραιότητες και μετά βλέπουμε ποιοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση και πώς προχωράμε».
Στη συνέχεια ο Επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας για το κομματικό κράτος τόνισε: «Δε μπορεί να συνεχίσει αυτή η χώρα να έχει δύο κατηγορίες πολιτών: αυτούς που ενισχύουν τα κόμματα στο δημόσιο και τους άλλους που παιδεύονται στην ελεύθερη αγορά. Εμείς θα επιμείνουμε μεταρρυθμιστικά και προοδευτικά. Είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε την αλήθεια μας, όσο και αν μας έχει στοιχίσει αυτό και στα εκλογικά ποσοστά μας. Ο πρώτος όρος για να φύγει αυτή η κοινωνία και η οικονομία μας μπροστά είναι να συγκρουστούμε με το κομματικό κράτος».
Προσδιορίζοντας το ρόλο του Ποταμιού στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Είμαστε προοδευτικοί μεταρρυθμιστές, Κεντρώοι. Δεν έχει τόσο πολύ σημασία η γραμμή αριστερά- δεξιά. Σημασία έχει τι απαντάς σήμερα στα προβλήματα. Εμείς λέμε: σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος. Το λέει η Νέα Δημοκρατία; Είδα ότι ο κ. Μητσοτάκης μετά την εκλογή του δειλιάζει να το πει. Διάβασα σε μια συνέντευξη να μιλά για αξιολόγηση στο δημόσιο αλλά λέγοντας ότι δε θα φύγει κόσμος. Εμείς λέμε ότι μέσα από την διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να φύγει κόσμος από το δημόσιο».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, είπε:
«Μίλησα με πολλούς αγρότες, χωρίς να ανέβω στο τρακτέρ, – γιατί είπατε ότι όλοι οι πολιτικοί έχουν ανέβει στο τρακτέρ – και άκουσα τις απόψεις τους. Σε πολλά έχουν δίκιο. Όμως η σύγκρουση όμως με τέτοιους όρους δεν οδηγεί πουθενά και η λογική “κατεβαίνουμε στο Σύνταγμα για να μιλήσουμε με την κυβέρνηση” δε λύνει τα προβλήματα. Πρέπει να γίνει ένας διάλογος. Μπορούσε να είχε πάει και ο Τσίπρας στους αγρότες».
«Η ανικανότητα της κυβέρνησης και η καθυστέρηση στις κινήσεις της αναβάθμισε το ρόλο της Τουρκίας και το ρόλο των Σκοπίων και αυτό είναι ένα θέμα με τεράστιες εθνικές συνέπειες. Ο ακραίος ηγέτης των Σκοπίων, που μας προκαλεί συνεχώς με τις δηλώσεις του έχει γίνει ισότιμος συνομιλητής στην Ευρώπη γιατί δεν μπόρεσα να βρουν εδώ μια κυβέρνηση για να συνεννοηθούν».
«Το πρόβλημα δεν είναι απλά ότι θα φύγουμε από τη Σένγκεν. Το ένα πρόβλημα είναι οι πνιγμοί των ανθρώπων, τους οποίους δυστυχώς πλέον τους έχουμε συνηθίσει. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα γίνεται σιγά-σιγά η φυλακή των μεταναστών και των προσφύγων. Η πολιτεία της Ευρώπης: δεσμοφύλακας των προσφύγων και των μεταναστών».
«Σε όλα τα θέματα, η κυβέρνηση λειτουργεί με διπλή γλώσσα και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ο κ. Καμμένος, πέρυσι το καλοκαίρι, έλεγε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένα hotspot σε κανένα νησί. Όταν έχεις διαπαιδαγωγήσει το λαό με αυτή την άποψη, είναι σαφές ότι σήμερα δε θα βρει τους κατοίκους στο πλευρό της».
«Δε μπορείς να λύσεις τα προβλήματα με ωραίες κουβέντες, πρέπει να πάρεις δυναμικές αποφάσεις. Εμείς έχουμε πει ότι όσοι δε θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου, όσοι δε θέλουν να οδηγηθούν στην Ευρώπη μέσα από μια διαδικασία θα πρέπει να επιστρέφονται μέσα σε 48 ώρες στην Τουρκία. Πρέπει να δώσει ένα σήμα η Ελλάδα ότι δε θα γίνει η φυλακή για τους μετανάστες όλου του κόσμου».
«Πήγαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δώσαμε δέκα συγκεκριμένες προτάσεις για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Ζητάμε να υπάρξει ένας άνθρωπος, απευθείας στον Πρωθυπουργό, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που θα συνεννοείται και με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τα κόμματα και με όλους όσοι εμπλέκονται στο μεταναστευτικό. Αυτό το πρόσωπο θα πρέπει να χειριστεί αυτή τη μεγάλη υπόθεση».
«Οι επενδυτές δε θα έρθουν με ταξίδια στο Λονδίνο, που κάνουν κάποια κυβερνητικά στελέχη, δήθεν για να πείσουν κάποιους ανθρώπους να έρθουν. Οι επενδυτές έρχονται με ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Όσο η υπόθεση του αεροδρομίου, η υπόθεση του ΟΛΠ και όλες οι άλλες υποθέσεις λαμβάνονται ως αποφάσεις στα χαρτιά, αλλά δεν υλοποιούνται από την κυβέρνηση, θα συνεχίζουμε να έχουμε μια στάσιμη οικονομία, μια καθυστερημένη οικονομία και αυτό θα φέρει καινούρια μέτρα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό».
«Βγαίνει ο κ. Δρίτσας και λέει “άσε τι αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ, Μέχρι τον Απρίλη έχουμε καιρό να δούμε τι θα κάνουμε”. Και τον ρωτάει ” εσείς δε θα υπογράψετε την απόφαση για τον ΟΛΠ” και απαντά: ”θα δω τι θα κάνω”. Δηλαδή τρίβει στη μούρη του Τσίπρα τη δική του απόφαση. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν έρχονται οι επενδυτές;».