Από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει και στο Νομό Πρέβεζας η εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου που προκαλεί ο μύκητας Ceratocystis fibriata sp. platani. Η εξάπλωση της ασθένειας φαίνεται δύσκολο να ανακοπεί και κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα και κυρίως τα τεχνικά έργα που γίνονται σε δασικές περιοχές, χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε σήμερα από τη Δ/νση Δασών Πρέβεζας, τρία νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην περιοχή μας, τα δύο στη μονή Αβάσσου, και το ένα στην Κλεισούρα του Δήμου Ζηρού. Στη μονή Αβάσσου μάλιστα “τυχαίνει” να γίνονται τον τελευταίο καιρό κάποια τεχνικά έργα διαμόρφωσης, πράγμα που δυστυχώς επιβεβαιώνει τα όσα αναφέραμε παραπάνω για την άμεση σχέση της ανθρώπινης δραστηριότητας με την ανεξέλεγκτη διασπορά της ασθένειας.
Να θυμίσουμε ότι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο το 2010, αρχικά στο Νομό Ιωαννίνων και στη συνέχεια στη Θεσπρωτία και στην Άρτα, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια έχουν εμφανιστεί (δυστυχώς) κρούσματα και στο Ν. Πρέβεζας.
Για τα συμπτώματα που προκαλεί η ασθένεια καθώς και για τα μέτρα προφύλαξης (πρόληψης της διάδοσης στην ουσία αφού θεραπεία δεν υπάρχει) θα παραπέμψουμε στα δύο προηγούμενα άρθρα μας “Μεταχρωματικό έλκος: Μια ασθένεια που απειλεί με εξαφάνιση τα πλατάνια της Ελλάδας” και “Οδηγίες της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας για το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων” που δημοσιεύσαμε το 2013.
Στις 24 Απριλίου 2013, ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας σε συνεργασία και με άλλους φορείς (Δ/νση Δασών, ΕΘΙΑΓΕ, Δήμος Σουλίου) οργάνωσε ειδική εκδήλωση-ημερίδα με θέμα το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, στη Γλυκή Θεσπρωτίας.
Υλικό από την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ.