Για θέματα που σχετίζονται κυρίως με την Ενέργεια, το Περιβάλλον και την αξιοποίηση Προγραμμάτων ΕΣΠΑ ενημέρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Καθ. Γιάννης Μανιάτης τους εκπροσώπους των θεσμικών και παραγωγικών φορέων της Άρτας, ενώ κατέγραψε σειρά αιτημάτων των φορέων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Επιμελητηριακό Μέγαρο.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστου Παπάζογλου, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Άρτας Γιώργος Στύλιος & Χρήστος Γκόκας η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννης Κατέρης, οι Δήμαρχοι Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος και Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Φώτης Χαχούλης, τα μέλη της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Φώτης Μάνθος και Ντίνος Παπαδημητρίου, ο Δ/ντής της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Λεωνίδας Τσουμάνης ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς, το μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΕ Ράνια Μέγα, ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ Νίκος Γκίζας και μέλη της επιχειρηματικής Κοινότητας της Άρτας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε από τον υπουργό να εγκρίνει την χρηματοδότηση μελέτης για το Γεωθερμικό Πεδίο Άρτας, πηγή ενέργειας που η αξιοποίησή της θα συμβάλει στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέρμανση θερμοκηπίων και πτηνοτροφικών μονάδων, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την υδροπονία, στον ιαματικό τουρισμό κ.ά.
Επίσης, ο κ. Παπάζογλου μετέφερε το αίτημα των Υδατοκαλλιεργητών της Περιοχής για εξομάλυνση των περιβαλλοντικών όρων στη χρήση των νερών στις ιχθυοκαλλιέργειες. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου τα επιτρεπόμενα όρια, που αφορούν στην ποιότητα των υγρών αποβλήτων των μονάδων όταν είναι σε πλήρη λειτουργία μετά την επεξεργασία τους στις λεκάνες καθίζησης, είναι τα αυστηρότερα στην Ελλάδα.
Την χορήγηση νέων αδειών για την παραγωγή ενέργειας από τη Διαχείριση αποβλήτων (Βιομάζα) έθεσαν στον κ. Μανιάτη, οι επιχειρηματίες που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη. Όπως τόνισαν, η όλη διαδικασία έχει σταματήσει στο τεχνητό πρόβλημα φορητότητας του δικτύου της ΔΕΗ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Ψαθάς ζήτησε από τον υπουργό να δοθεί παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών (η προθεσμία έληγε 30/11) για τις άδειες γεωτρήσεων.
Ερωτήματα σχετικά με τους τρόπους ένταξης των δημοτικών κτιρίων στα Προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας, ώστε να μειωθεί το κόστος θέρμανσης και ηλεκτροφωτισμού στους Δήμους έθεσαν οι Δήμαρχοι της περιοχής.
Η εκπρόσωπος του ΤΕΕ ζήτησε την επαναχρηματοδότηση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκων» και την προώθηση του έργου της Διευθέτησης της Κοίτης του Αράχθου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός ζήτησε να του αποσταλούν και γραπτώς: συνοπτικό υπόμνημα για τα θέματα που έθεσε το Επιμελητήριο και συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων και παραγωγή ενέργειας από βιομάζα από τους επιχειρηματίες, για τα οποία δεσμεύτηκε να προωθήσει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο κ. Μανιάτης κάλεσε τους Δημάρχους να υποβάλλουν άμεσα σχετικές μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών κτιρίων, καθώς -όπως είπε- θα διατεθούν πολλά κονδύλια για Προγράμματα που είναι προς αυτή την κατεύθυνση και θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα από το υπουργείο.
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στο υψηλό ενδιαφέρον -που όπως τόνισε- δείχνουν ξένοι επιχειρηματίες για την εξόρυξη πετρελαίου στην Άρτα, αλλά και στην ολοκλήρωση των έργων στο Φράγμα της Μεσοχώρας, όπου – όπως είπε- υπολείπονται έργα ηλεκτρομηχανολογικά και πολιτικού μηχανικού για να δοθεί σε χρήση, κάτι που ανακοίνωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός.