Το υπουργείο Παιδείας και η εκπαιδευτική κοινότητα από το Μάρτιο του 2016 ξεκίνησαν την εκπόνηση ενός προγράμματος για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης της χώρας, που τα φιλοξενεί.
Το πρόγραμμα προβλέπει πως για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας θα ιδρυθούν τμήματα νηπιαγωγείου μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, για παιδιά 7-12 ετών (δημοτικής εκπαίδευσης) και για παιδιά 13-16 ετών (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) δημιουργούνται τμήματα, που θα λειτουργούν μετά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, σε δημόσια σχολεία που βρίσκονται κοντά στα κέντρα φιλοξενίας.
Η παραπάνω απόφαση απορρέει από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας να προσφέρει περίθαλψη, σίτιση, στέγαση και εκπαίδευση στα παιδιά των προσφύγων. Ανταποκρίνεται στην ελληνική νομοθεσία που θέλει τα παιδιά να μην γκετοποιούνται στη χώρα μας, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορούν από κοινού με τα Ελληνόπουλα να παίζουν, να μεγαλώνουν και να μορφώνονται όσο μείνουν στην χώρα μας.
Παράλληλα, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας συνάδει με το αίσθημα φιλοξενίας και αγάπης του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Το να αρνείσαι τα ίδια δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες στα προσφυγόπουλα, τα απομονώνει και αυτό μόνο δυσάρεστο μπορεί να είναι για τα ίδια, αλλά και για τη χώρα μας.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι μετά από μήνες, όταν τα παιδιά ενταχθούν με τρόπο λειτουργικό στο πλαίσιο της σχολικής τάξης να πάνε μαζί με τα Ελληνόπουλα. Οι όποιες αντιδράσεις ακούονται είναι, εντελώς, περιθωριακές και μειοψηφικές.
Για τα θέματα υγείας υπάρχουν υγειονομικοί που υπεύθυνα τα χειρίζονται και το πιο κρίσιμο θέμα υγείας είναι οι πρόσφυγες να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, διατροφής, στέγης, θέρμανσης και φυσικά ατομική υγιεινή. Αυτή η παρέμβαση πρέπει να βελτιώνεται και βελτιώνεται συνεχώς. Άλλωστε, αυτός είναι ο καλύτερος μηχανισμός προστασίας της υγείας των προσφύγων αλλά και της δημόσιας υγείας.
Να θυμίσουμε ότι πριν από ενάμιση χρόνο ακούγονταν κάποιες άναρθρες κραυγές περί υγειονομικής «βόμβας», η οποία αναμένονταν να «εκραγεί». Δεν υπήρξε καμιά υγειονομική «βόμβα» και καμία «έκρηξη», επειδή ακριβώς υπάρχει ένα σύστημα έγκαιρης διάγνωσης και επιδημιολογικής επιτήρησης από το υπουργείο Υγείας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα, 21/11/2016, στα δημοτικά και στα γυμνάσια της Φιλιππιάδας ξεκινούν τετράωρα μαθήματα. Στις τέσσερις ώρες τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν, ελληνική γλώσσα, μια ξένη γλώσσα, μαθηματικά, υπολογιστές, φυσική αγωγή και καλλιτεχνική εκπαίδευση. Τα βιβλία βρίσκονται, ήδη, στα σχολεία και έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και επομένως είναι τεκμηριωμένα επιστημονικά και παιδαγωγικά. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας, ήδη, έχει κάνει προσλήψεις εκπαιδευτικών από τους πίνακες αναπληρωτών.
Η μετακίνηση των προσφυγόπουλων θα γίνει από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει τα χρήματα. Για τα θέματα καθαριότητας και φύλαξης των σχολείων, υπάρχει ένα επιπλέον κονδύλι, που θα κοστολογηθεί σε κάθε σχολείο για να δοθεί στις σχολικές επιτροπές για να μην υπάρχει επιβάρυνση.
Θέλουμε να κάνουμε σαφές, εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ότι με βάση το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία στην χώρα μας δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα. Επίσης, η ευθύνη για την εγκατάσταση, την περίθαλψη και τη συγκρότηση των διαφόρων προγραμμάτων που υλοποιούν τα δικαιώματα των προσφύγων, ανήκει στην ελληνική πολιτεία.
Έχοντας δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και ηθική υποχρέωση, συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθεια, ώστε κάθε παιδί να έχει στην πράξη δικαίωμα στην εκπαίδευση.