Οικονομική προοπτική σε μια κοινωνία, που χτίζεται στο συγκριτικό πλεονέκτημα των ανθρώπων χωρίς αποκλεισμούς
Από σήμερα τα Γιάννενα συμμετέχουν σε μια ειδική ομάδα πόλεων στην Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου – περίπου 75 τον αριθμό – που υποστηρίζονται με τεχνογνωσία και με πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, από το Πρόγραμμα «Διαπολιτισμικές Πόλεις» του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο την ενδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας που αξιοποιεί ενεργά μετανάστες, γηγενείς, ευπαθείς ομάδες, ΑΜΕΑ και γενικότερα τους πολίτες καθώς και τις ιδιαίτερες και διαφορετικές ικανότητες τους για να πετύχει ανάπτυξη και ευημερία.
Μια σύγχρονη οικονομική προοπτική σε μια κοινωνία που η βιώσιμη ανάπτυξη της χτίζεται πάνω στο συγκριτικό πλεονέκτημα των ανθρώπων του Δήμου χωρίς αποκλεισμούς.
Χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας – παρουσία του Αντιδημάρχου Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, Παντελή Κολόκα – υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τους εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης στη δομή των «Διαπολιτισμικών Πόλεων»: Την κυρία Irena Guidikova, επικεφαλής του Προγράμματος «Διαπολιτισμικές Πόλεις» του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπεύθυνη του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Δημοκρατία, τον κ. Phil Wood, κύριο σύμβουλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πρόγραμμα «Διαπολιτισμικές Πόλεις» και την Δρ Ευγενία Αρβανίτη Λέκτορα του πανεπιστημίου Πατρών σε θέματα Διαπολιτισμικότητας και Ετερότητας στην Εκπαίδευση, εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Με δημοκρατία και ανθρωπισμό
«Γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε σε μία ιστορική φάση όπου πολύ σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα εξελίσσονται σε όλο τον κόσμο και πολύ κοντά στα σύνορα μας, στις «πόρτες μας»
Οφείλουμε να έχουμε ανοιχτές «κεραίες», να προσλαμβάνουμε τα μηνύματα των καιρών, και να λειτουργούμε ως ανοιχτόμυαλοι σύγχρονοι άνθρωποι, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε προοδευτικά, δημοκρατικά και με ανθρωπισμό, όλα τα φαινόμενα μετακίνησης πληθυσμών στη χώρα μας, έτσι ώστε να μπορούμε να ενσωματώσουμε με τον καλύτερο τρόπο πληθυσμούς μεταναστών.
Τα Γιάννενα είναι μια παραδοσιακά πολυπολιτισμική πόλη και έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως κατάφεραν να συμβιώσουν με τον καλύτερο τρόπο άνθρωποι τριών θρησκειών», τόνισε στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.
Ο Δήμαρχος ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε η Δημοτική Αρχή ότι υπάρχει αυτή η δομή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έσπευσε για να μπορέσει να γίνει ο Δήμος Ιωαννιτών μέλος της.
Με στόχο – όπως είπε- «να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε από αυτή τη συνεργασία τη σπουδαία τεχνογνωσία του δικτύου, για να βελτιώσουμε στα επόμενα χρόνια τις δημοκρατικές συμπεριφορές της κοινωνίας απέναντι σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τις μεταναστευτικές ομάδες».
Από την πλευρά της η κ. Irena Guidikova, επικεφαλής του Προγράμματος Διαπολιτισμικές Πόλεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε στις δηλώσεις της πως:
«Σήμερα τα Ιωάννινα καθίστανται μέλος μιας ειδικής ομάδας πόλεων από την Ευρώπη αλλά και άλλα μέρη του κόσμου, όπως το Μεξικό και το Μόντρεαλ, πόλεις που δοκιμάζουν νέες προσεγγίσεις στην ενσωμάτωση των μεταναστών και το σημείο εκκίνησης τους είναι πως οι μετανάστες απ’ όπου κι αν προέρχονται μπορούν να αποτελέσουν πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της πόλης.
Τα Ιωάννινα αναλαμβάνουν αυτή την πρόκληση σε πολύ δύσκολους καιρούς και γι’ αυτό πρέπει να επαινεθεί ο Δήμαρχος και η ομάδα του, γιατί επέλεξαν να ακολουθήσουν την μακροχρόνια πολιτική, ώστε να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα υποδοχής και συμβίωσης με μεταναστευτικούς πληθυσμούς.
Πιστεύω ότι τα Γιάννενα έχουν τη δυναμική όχι μόνο να επωφεληθούν από τις πρακτικές και την εμπειρία των άλλων πόλεων αλλά και να συνεισφέρουν σε αυτή. Είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι εύκολο αλλά το βέβαιο είναι ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά».
Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης είχαν μια διεξοδική συζήτηση με το Δήμαρχο Ιωαννίνων, ενώ ακολούθως συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο, κ. Κολόκα, μετέβησαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή της Κακαβιάς.
Σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή του Δήμου στο Πρόγραμμα «Διαπολιτισμικών Πόλεων»
Τα Γιάννενα μαζί με την Πάτρα είναι οι δύο ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Διαπολιτισμικές Πόλεις», μέσω του οποίου το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζει τις Δημοτικές Αρχές με τεχνογνωσία και κατάλληλη ερευνητική μεθοδολογία ώστε αυτές να καταγράψουν, να ερευνήσουν και να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους και τις υπηρεσίες-δράσεις τους για την συγκρότηση ενός συνολικού διαπολιτισμικού σχεδιασμού και την εμπλοκή όλο και περισσότερων πολιτών σε αυτόν.
Τα οφέλη από αυτή τη συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών αναμένονται σημαντικά, καθώς ο Δήμος μας:
– εντάσσεται σε ένα διεθνές δίκτυο 75 πόλεων που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και βρίσκουν συγκεκριμένες λύσεις για την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των δημοτών τους και την αντιμετώπιση των σημαντικών κοινωνικών θεμάτων που προκύπτουν (π.χ. μεταναστευτικό, εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη μεταναστών, ΑΜΕΑ, κτλ).
– Έχει την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρόσβαση σε σημαντικά κοινωνικά και αναπτυξιακά προγράμματα που ουσιαστικά θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις που θα προγραμματιστούν.
– Αξιοποιεί την εμπειρογνωμοσύνη, την διαρκή υποστήριξη και την τεχνογνωσία του Συμβουλίου της Ευρώπης
– Δημιουργεί ένα καλά τεκμηριωμένο σχέδιο βραχυπρόθεσμο σε πρώτη φάση για την αξιοποίηση της διαφορετικότητας στο Δήμο (π.χ. πολιτικές για ΑΜΕΑ, ευπαθείς ομάδες, μετανάστες, κτλ.).
– Αξιοποιεί την παρουσία πανεπιστημίων και την επιστημονική τους καθοδήγηση για την εκπόνηση προτάσεων χρηματοδότησης και εφαρμογής δράσεων (π.χ. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Πατρών).
– Καταρτίζει στελέχη / εμπειρογνώμονες που θα φέρουν τεχνογνωσία στο δήμο σχετικά με θέματα διαπολιτισμικότητας.