Τοποθέτηση Θωμά Μπέγκα, Δημάρχου Ιωαννιτών, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
«« Είναι ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό. Οι Δήμοι οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία και στην ουσία το «λογαριασμό» τον πληρώνουν οι πολίτες.
– Εκτός από τις συνεχείς μειώσεις πόρων από το κεντρικό κράτος και μειώσεις εσόδων γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, μας έρχονται και επιπλέον «χαράτσια».
Για το Δήμο Ιωαννιτών το «χαράτσι» μπορεί να φτάσει τα 2 εκατ ευρώ.
Γίνομαι συγκεκριμένος:
1 — Τα έσοδα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων που προκύπτουν από εισόδημα από την ακίνητη περιουσία τους φορολογούνται με συντελεστή 26%. Τα έσοδα αυτά δηλαδή, θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο Δήμος αντιμετωπίζεται σαν επιχειρηματίας, αγνοώντας η πολιτεία ότι κάθε ευρώ που εισπράττει ο Δήμος επιστρέφει με έργο και υπηρεσίες στους πολίτες.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος όσων προανέφερα, ας δούμε τους αριθμούς:
Ο Δήμος Ιωαννιτών επιβαρύνεται φέτος στον προϋπολογισμό του με επιπλέον ποσό που ανέρχεται στα 500.000 ευρώ.
Σε αυτό συμπεριλαμβάνει η προκαταβολή φόρου και ποσό 100.000 ευρώ για φόρο που προκύπτει για τα ακίνητα των κληροδοτημάτων.
Ο νόμος 4172 ψηφίστηκε το 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά η σημερινή τον εφαρμόζει.
Όταν καταρτίζαμε τον προϋπολογισμό του 2015, δόθηκε σε όλους τους Δήμους η αίσθηση ότι δεν θα εφαρμοστεί. Αυτό είπαμε και χθες στη συνάντηση της ΚΕΔΕ.
Κι αυτό γιατί με τις οδηγίες που δόθηκαν στους ΟΤΑ ακριβώς πριν από ένα χρόνο για το πώς θα καταρτιστούν οι προϋπολογισμοί των δήμων για το έτος 2015, (ήταν η ΚΥΑ 29530/25.07.2014) πουθενά δεν προβλέπονταν πιστώσεις για την κάλυψη δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή φορολογίας στους Δήμους.
Γι’ αυτό και δεν προβλέφθηκαν τα αντίστοιχα κονδύλια στους προϋπολογισμούς μας.
Γι’ αυτό και χρειάζεται η αναμόρφωση προϋπολογισμού σήμερα για την κάλυψη των δαπανών από το αποθεματικό.
2 — Αιφνιδιαστικά και λίγο πριν τις εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε παραμονές των γιορτών το νόμο 4316, που προέβλεπε παρακράτηση 4% στους ΚΑΠ. Στην τακτική επιχορήγηση των Δήμων για λειτουργικές δαπάνες.
Τα χρήματα πηγαίνουν σε ένα ταμείο εξυγίανσης των ΟΤΑ που θα διαχειρίζεται η πολιτεία.
Η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα καταργήσει το νόμο, αλλά δεν τον κατάργησε. Έτσι για το Δήμο Ιωαννιτών το ποσό που εγγράψαμε στον προϋπολογισμό του 2015 από την τακτική επιχορήγηση, μειώνεται κατά 582.000 ευρώ.
3 — Από την δήλωση ακίνητων ΕΝΦΙΑ ο Δήμος μας θα επιβαρυνθεί φέτος με το ποσό των 400.000 ευρώ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
*** Από όλα όσα ανέφερα, προκύπτει μια συνολική επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου μας για το 2015, με το ποσό των 1.482.000 ευρώ.
*** Να υπολογίσετε επίσης, ότι στον προϋπολογισμό έχουμε προβλέψει για φέτος ποσό 1.895.000 ευρώ από την απόδοση των παρακρατηθέντων, σύμφωνα με το άρθρο 27 του νόμου 3756/2009.
Πέρυσι είχαν δοθεί κανονικά τα χρήματα, τμηματικά. Φέτος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η απόδοση τους.
Σημειωτέον απ’ ότι φαίνεται θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με τα κτίρια από Αγαθοεργά Καταστήματα που χρησιμοποιεί ο Δήμος (π.χ. για να στεγάσει σχολεία) και γενικά για κάθε κτίριο που παραχωρείται στον Δήμο.
Σας θυμίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην περίπτωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου που είναι ιδιοκτησίας του ιδρύματος Μελά. Με βάση το νόμο «Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου».
Μόνο για τα ακίνητα που χρησιμοποιούμαι από τα Αγαθοεργά, ο φόρος υπολογίζεται στα 450.000 ευρώ. Υπάρχει, λοιπόν, η πιθανότητα αυτό το ποσό να μετακυληθεί στο Δήμο.
Δηλαδή το ποσό του 1,5 εκατομυρίου φορολογίας που ανέφερα παραπάνω, μπορεί να φτάσει στα 2 εκατ. ευρώ.
Τι έχουμε στην ουσία;
Καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους που μπορεί να φτάσουν τα 2 εκατ. ευρώ και δεν έχουμε πάρει ακόμα άλλα 2 εκατ. ευρώ περίπου, που περιμέναμε από τα «παρακρατηθέντα». Με τις σημερινές συνθήκες στη χώρα, μακάρι να διαψευστώ αλλά φαίνεται πως δύσκολα θα τα πάρουμε.
Έχουμε δηλαδή μια «αφαίμαξη» από το ταμείο μας που αν την αθροίσουμε είναι περίπου 4 εκατ. ευρώ.
Ο Δήμος Ιωαννιτών με πραγματική υπερπροσπάθεια είχε καταφέρει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του και φέτος να έχει ένα πλεόνασμα που άγγιζε τα 4, 5 εκατομμύρια ευρώ για να το επιστρέψει με έργα στους πολίτες.
Τώρα «μας βάζουν χέρι σε αυτό». Φανταστείτε τι γίνεται σε άλλους Δήμους που αντί για πλεονάσματα έχουν χρέη. Δεν θα μπορούν πλέον να πληρώσουν ούτε μισθοδοσίες. Εμείς τουλάχιστον δεν είμαστε σε αυτή την κατάσταση.
Διαμορφώνεται μια πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση.
Ο Δήμος δεν είναι ένας κερδοσκοπικός οργανισμός. Είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ως τέτοιος.
Ο Δήμος λειτουργεί ώστε κάθε ευρώ που διαχειρίζεται να το διαθέτει για τους πολίτες του. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, το έχουμε πει πολλές φορές πως είναι το τελευταίο αποκούμπι της κοινωνίας και ειδικά των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Από τη μία η υπερφορολόγηση κι από την άλλη οι δραματικές και συνεχιζόμενες τα τελευταία χρόνια περικοπές των πόρων που υπερβαίνουν πλέον το 60%, δημιουργούν οριακές καταστάσεις και απειλούν την ίδια την ύπαρξη των Δήμων.
Σε όλα αυτά βέβαια έρχεται να προστεθεί – όπως σας περιέγραψα – όλη η επιβάρυνση από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα – και κατά συνέπεια στους Δήμους- το τελευταίο διάστημα.
Δημιουργείται μια ζοφερή κατάσταση. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Εύχομαι την Κυριακή να τελειώσει αυτή η αβεβαιότητα.
Ευχόμαστε όλοι να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως το γνωρίζουμε όλοι πως με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ακόμα και με την καλύτερη συμφωνία, η «επόμενη μέρα» θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Οι Δήμοι θα πρέπει να σταθούν όρθιοι για να μπορούν να ανταπεξέρθουν στις μεγάλες ανάγκες των πολιτών. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση.
Τα μετέφερα όλα αυτά και στην ΚΕΔΕ ζητώντας να πάρουμε πρωτοβουλίες με το συλλογικό μας όργανο.
Ζητώ να πάρουμε μια ομόφωνη θέση ως Δημοτικό Συμβούλιο και να τη μεταφέρουμε στην κυβέρνηση. »»