Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί από τις ισχυρές και πρωτοφανείς σε ένταση καταιγίδες που πλήττουν από το πρωί του Σαββάτου το σύνολο της Ηπείρου. Για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί ως τώρα, υπήρξε χθες το πρωϊ επικοινωνία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους Αναπληρωτές Υπουργούς Άμυνας κ. Κώστα Ήσυχο, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρίστο Σπίρτζη, τους οποίους και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται και την ανάγκη κήρυξης της Περιφέρειας Ηπείρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, πράγμα που έγινε.
Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.
Στην Π.Ε. Άρτας, από το απόγευμα του Σαββάτου βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και σήμερα τα ξημερώματα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου, στο πλαίσιο του οποίου προχώρησε η εκκένωση οικισμών. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της Άρτας (οδός Γώγου Μπακόλα) και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση.
Από τον όγκο των νερών του Αράχθου καταστράφηκε επίσης το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, καθώς από την άνοδο της στάθμης, δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης.
Για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας, ο Περιφερειάρχης ήλθε ήδη σε επαφή με τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Ι. Κόλια, ο οποίος αποδέχτηκε το αίτημα για τη σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης. Ο Περιφέρειας, ανέλαβε επίσης να αναλάβει το συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την πλήρη αποκατάσταση της Γέφυρας. Ήδη σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή μετέβη η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, μαζί με μηχανικούς της Περιφέρειας και στελέχη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, για την εξέταση της όλης κατάστασης. Με κατάρρευση απειλήθηκε και το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, ενώ αντίθετα κατέρρευσε τελικά τμήμα της γέφυρας Κομποτίου.
Στην Π.Ε. Ιωαννίνων εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων της Π.Ε., υπάρχουν μεγάλης έκτασης, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις, σε όλο το οδικό δίκτυο.
Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στον Δήμο Φιλιατών (Περιοχή Καλαμά), στο Δήμο Ηγουμενίτσας (Περιοχή Καλαμά) και στο Δήμο Σουλίου (Τ.Κ. Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, επ. οδός Μίχλας – Πολύδροσου).
Στην Π.Ε. Πρέβεζας έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στον Δήμο Ζηρού και στον Δήμο Πάργας λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, οι οποίες περιορίστηκαν ως ένα βαθμό εξαιτίας των καθαρισμών στους οποίους είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σοβαρότερα προβλήματα- ως τώρα- καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει ήδη ζητήσει από Δημάρχους της Ηπείρου να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών που υπάρχουν και οι οποίες συνεχώς διευρύνονται, ενώ επέστησε την προσοχή όλων για τα επόμενα 24ωρα καθώς είναι αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.
Τέλος εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην Άρτα, αλλά και των υπολοίπων Π.Ε. της Ηπείρου, που δίνουν τη δική τους “μάχη” το τελευταίο 24ωρο για την άμβλυνση των προβλημάτων που υπάρχουν.