Γράφει ο Νίκος Βούστρος
Στη χώρα της εικονικής πραγματικότητας, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που μελετούν τα πρωτογενή στοιχεία: Ο λόγος σήμερα για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (F.D.I. κατά τη διεθνή οικονομική ορολογία) στη χώρα κατά το 9μηνο 1/1 – 30/9, όπου καταγράφεται το μηδαμινό ποσό των 1,8 δισ. Ευρώ, περίπου 1% του ΑΕΠ.
Όμως, αν συνυπολογίσει κανείς ότι από τα 1,8 δισ. τα 415 εκ. προήλθαν από την εκποίηση δύο ασφαλιστικών (ΑΤΕ – Eurolife), η οποία στην πραγματικότητα είναι μετοχική κίνηση κεφαλαίου η οποία σε τίποτα δεν προσθέτει στην οικονομία – το αντίθετο, αφαιρεί από συνέργειες και απώλεια management, απώλεια αμοιβών κλπ.
[Σημ.: Εύκολα καταλαβαίνει κανείς την εντελώς τραγική θέση τους και την καταστροφή που έχει συντελεστεί στον τραπεζικό τομέα, όταν εκποιούν όσο – όσο τα “ασημικά” τους (ασφαλιστικές)]
Επίσης, ακόμα ένα ποσό 280 εκ. αφαιρείται από τον υπολογισμό των 1,8 δισ. διότι αφορά και πάλι μετοχική μεταβίβαση, αυτή του Ο.Λ.Π. στους Κινέζους… Ναι, του ίδιου Ο.Λ.Π. που δεν θα “ξεπουλούσαν” στα ξένα συμφέροντα – ακόμα μια κοροϊδία, ας μην επεκταθώ σήμερα!
Ακριβώς αντίστοιχα συμβαίνουν και σε άλλες περιπτώσεις…
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τα εξής βασικά ζητήματα:
1. Στη χώρα πρακτικά ΔΕΝ γίνονται ξένες επενδύσεις, και αυτό έχει να κάνει με την εξωφρενική φορολογία και τα υπόλοιπα κόστη & επιβαρρύνσεις, πράγματα που δεν θεραπεύονται ούτε με “οικουμενικές” ούτε με άλλες πολιτικές σοφιστείες, αλλά με ένα και μόνο τρόπο: Τη γενναία μείωση φορολογίας, ώστε σε ένα βάθος χρόνου να επιστρέψουμε σε βιώσιμη οικονομία.
2. Η οικονομική θεωρία της “εσωτερικής υποτίμησης” η οποία υποτίθεται θα μας καθιστούσε πιο “ανταγωνιστικούς” ώστε να έφθαναν άμεσες ξένες επενδύσεις οι οποίες (ξανα)υποτίθεται ότι θα πυροδοτούσαν οικονομική μεγέθυνση ώστε κάποτε να έρθει “ανάπτυξη”, απέτυχε παταγωδώς ως υπόθεση, αφού και μας πτώχευσε και επενδύσεις δεν ήρθαν ποτέ όπως πιστοποιούν τα στοιχεία.
3. Το ψέμα που μας σερβίρουν καθημερινά, από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έως ΕΚΤ και ΤΤΕ, αλλά και “επιστήμονες” της οικονομίας, πάει …σύννεφο, όπως απέδειξα παραπάνω με το να βαφτίζουν επένδυση μια μετοχική μεταβίβαση (αλλαγή ιδιοκτήτη δηλαδή!).
Συμπέρασμα; Κάθε πέρσι και καλύτερα …
Επίσης, προτείνω στους “επιστήμονες” το επόμενο έτος, αν δεν τους βγαίνει το ποσό F.D.I. που θέλουν, να συμπεριλάβουν και τις μεταβιβάσεις κατοικιών, χωραφιών, περιπτέρων και …αυτοκινήτων, όσο ακόμα υπάρχουν τέτοια που κινούνται! Θα καταφέρουν να δείξουν εντυπωσιακούς αριθμούς, οι οποίοι βέβαια δεν θα συμφωνούν με την πραγματικότητα, άλλα τι μας νοιάζει; Τόσο το χειρότερο γι’ αυτή, όπως πάντα!
Ν.Β.