Δημοσίευμα του theToc.gr φέρει την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης εισφοράς που θα επιβληθεί σε επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες. Το μέτρο έχει ήδη «μετρηθεί» από το οικονομικό επιτελείο και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα ακόμη και άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ καθώς θα αφορά στα κέρδη της προηγούμενης φορολογικής κρίσης.
Ο στόχος είναι να μπορέσει να φτάσει τα ύψη των μέτρων που έχουν θέσει οι εταίροι ως προϋπόθεση για να κλείσει η συμφωνία.
Τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη, αφού στην κυβέρνηση βλέπουν πολλά προβλήματα στο συγκεκριμένο μέτρο, σχετικά με τις υφεσιακές συνέπειες που μπορεί. Αυτό που ωστόσο συζητιέται είναι το μέτρο να ακολουθήσει τον τύπο της έκτακτης εισφοράς που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, το 2010. Ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε φορολόγηση επί των κερδών των επιχειρήσεων. Όχι όμως από το πρώτο ευρώ αλλά και από τα 100.000 ευρώ και πάνω έτσι ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Προς το παρόν, το καλάθι των μέτρων περιλαμβάνει κυρίως παρεμβάσεις έκτακτου χαρακτήρα (περαιώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων, αυτόματο κλείσιμο όλων των υποθέσεων που βρίσκονται στις διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, εμβασμάτων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, υποβολή ξεχασμένων δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις κλπ.) τα οποία όμως και αμφισβητούμενη εισπρακτική απόδοση έχουν και εγείρουν θέματα για το δημοσιονομικό κενό του 2016 το οποίο επίσης είναι στο τραπέζι των συζητήσεων (σ.σ τα έκτακτα μέτρα δεν φέρνουν έσοδα και την επόμενη χρονιά κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αναπληρωθούν με άλλα μέτρα). Τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και κυρίως το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ έχουν άμεση συνάρτηση με τον παράγοντα χρόνο. Όσο καθυστερεί η επιβολή τους, τόσο περισσότερα μέτρα απαιτούνται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. , αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο νόμος Παπανδρέου προέβλεπε τα παρακάτω:
• 4% για τα κέρδη έως τις 300.000 ευρώ
• 6% για τα κέρδη από τις 300.000 έως το ένα εκατομμύριο ευρώ
• 8% για τα κέρδη από το ένα εκατομμύριο έως τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και
• 10% για τα κέρδη από πέντε εκατομμύρια ευρώ και πάνω.
Αν οι πληροφορίες αληθεύουν, θα πρόκειται για ένα μέτρο που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, ωστόσο οι συνέπειές του δεν θα είναι τόσο τραγικές όσο μπορεί να παρουσιάζονται από συγκεκριμένα μέσα, κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον επειδή πρόκειται για φορολόγηση κερδών που δεν επηρεάζουν τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε εταίρους και εργαζομένους αλλά μόνο μελλοντικές επενδύσεις που ούτως ή άλλως αυτό το διάστημα είναι παγωμένες. Δεύτερον επειδή το πλαφόν των 100.000 ευρώ ή ένα αντίστοιχο θα αποκλείσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρόκειται για μία εισφορά που θα αφορά μόνο τους οικονομικά ισχυρούς του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα.
Πηγή: rizopoulospost.com