Παγκόσμια κρίση, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, τραγωδία είναι οι λέξεις που άρχισαν να ακούγονται στη διεθνή κοινότητα, καθώς ο Αμαζόνιος παραμένει παραδομένος στις φλόγες και η Βραζιλία παρακολουθεί άπραγη την καταστροφή που συντελείται εδώ και εβδομάδες.
Με ένα τουίτ στο οποίο ανεβάζει τις χιλιάδες πυρκαγιές στα σύνορα Βραζιλίας, Βολιβίας και Παραγουάης ψηλά στην ατζέντα των G7, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέδειξε το θέμα και ακολούθησε μπαράζ αντιδράσεων.
Επιστήμονες, πολιτικοί και ακτιβιστές δείχνουν ως ηθικό αυτουργό τον ίδιο άνθρωπο: τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο. Από τη στιγμή που εξελέγη ζήτησε οι προστατευμένες περιοχές του Αμαζονίου να δοθούν για οικονομική εκμετάλλευση και σταμάτησε να τιμωρεί τους παραβάτες αφήνοντας υλοτόμους και αγρότες να αποψιλώνουν ελεύθερα το μεγαλύτερο δάσος του κόσμου.
Τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί ήδη από τον Ιούλιο σοκάρουν. Έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου αποψιλώνεται στον Αμαζόνιο κάθε λεπτό, τους μήνες μετά την εκλογή του Μπολσονάρο.
Μετά την παγκόσμια κατακραυγή ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, παραδέχτηκε ότι η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές και ετοιμάζεται να ρίξει το στρατό στη μάχη της πυρόσβεσης. Επανέλαβε όμως την αβάσιμη κατηγορία ότι τις φωτιές βάζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και κατηγόρησε τις άλλες χώρες ότι παραβιάζουν την κυριαρχία της Βραζιλίας.
Οι ακτιβιστές διαδηλώνουν μπροστά από τις πρεσβείες της Βραζιλίας στη γηραιά ήπειρο και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν οικονομικές κυρώσεις. Γαλλία και Ιρλανδία θέλουν να μπλοκαριστεί η εμπορική συμφωνία των 28 με χώρες της Λατινικής Αμερικής, κάτι με το οποίο όμως διαφωνεί η Κομισιόν, ενώ η Φινλανδία προτείνει να σταματήσει η εισαγωγή βοδινού κρέατος από τη Βραζιλία.
πηγή: ert.gr