Την τελευταία δεκαετία στην πρωτεύουσα κατεγράφησαν περίπου 45.000 πορείες, από τις συνολικά 60.000 που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την χώρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ο αριθμός – ρεκόρ των διαδηλώσεων, περίπου 11.400, κατεγράφη την πρώτη χρονιά του μνημονίου. Δηλαδή, το 2010. Ο χαμηλότερος αριθμός των πορειών παρατηρείται το 2017, οπότε υποχώρησαν στις 1920.
Από πέρυσι, οι κινητοποιήσεις παρουσίασαν και πάλι αύξηση, ξεπερνώντας τις 3.500, ενώ φέτος -χωρίς να υπάρχουν συνολικά στοιχεία καθώς το έτος δεν έχει κλείσει- οι διαδηλώσεις έφθασαν τις 2.540.
Ιδιαίτερα δραστήριοι είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι από τις αρχές του 2018 έχουν πραγματοποιήσει 160 κινητοποιήσεις.
Όμως, το ζήτημα των διαδηλώσεων, δεν είναι μονοδιάστατο και αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και τους συλλογικούς φορείς.
Από τη μια πλευρά, επισημαίνεται ότι εκτός από το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, υπάρχει και το δικαίωμα στην κυκλοφορία και την εργασία.
Η πρόκληση κυκλοφοριακού «εμφράγματος» στην πόλη, δεν έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών.
Σοβαρή είναι η επίπτωση στην οικονομική ζωή της πόλης, καθώς εργαζόμενοι αδυνατούν να προσέλθουν εγκαίρως στην δουλειά τους, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατακρημνίζεται, ενώ κινδυνεύει να πληγεί ο τουρισμός, που πλέον έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην πρωτεύουσα.
Από την άλλη πλευρά τονίζεται ότι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, δεν διαδηλώνουν από…χόμπι. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των επώδυνων μνημονιακών μέτρων.
Μάλιστα, συνδικαλιστικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι συλλαλητήρια πραγματοποιούν ακόμη και όσοι εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις συνέπειες των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, όπως οι μικρομεσαίοι έμποροι και καταστηματάρχες, αλλά ακόμη και οι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν παύουν να είναι εργαζόμενοι.
απόσπασμα από δημοσίευμα του athina984.gr