«Οι παραδοσιακοί χοροί είναι συνυφασμένοι με το δημοτικό τραγούδι, τα ήθη και τα έθιμα και γενικότερα τη λαϊκή παράδοση της κάθε περιοχής και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας που πρέπει να το διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, απευθυνόμενος στου φοιτητές της χορευτικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που συμμετείχαν στο Βιωματικό Σεμινάριο παραδοσιακού χορού που διοργάνωσε, στην Τ.Κ. Ζίτσας το Σάββατο (16/04/2016), η Διεύθυνση Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.
Τους κάλεσε μάλιστα να γίνουν πρεσβευτές του λαϊκού πολιτισμού και των παραδοσιακών χορών της Ζίτσας και της ευρύτερης περιοχής στον τόπο καταγωγής τους καθώς στο σεμινάριο συμμετείχαν φοιτητές από όλη τη χώρα.
«Με τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών έρχονται κυρίως οι νέοι άνθρωποι, όπως εσείς, σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας και ταυτόχρονα διατηρείται και διαδίδεται η λαϊκή μας παράδοση, γι’ αυτό σας καλώ να αναλάβετε εσείς το ρόλο του πρεσβευτή, και να μεταφέρετε αυτά που ζήσατε και μάθατε σήμερα εδώ στις πόλεις που θα ζείτε μετά τη φοιτητική σας ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.
Στο σεμινάριο από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής παρευρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Αλκιβιάδης Βότσικας και Στέφανος Μιχάλης και ο Πρόεδρος της Α΄Βάθμιας Σχολικής επιτροπής Περικλής Γρίβας.
Στα πλαίσια του σεμιναρίου οι φοιτητές συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη της χορευτικής ομάδας Αναστασία Φυλακτακίδου επισκέφθηκαν το πρωί του Σαββάτου το Θεογέφυρο, τη Μονή Πατέρων, και τη Μονή προφήτου Ηλία και οινοποιεία της περιοχής.
Το απόγευμα στο Πνευματικό κέντρο της Ζίτσας ο χοροδιδάσκαλος Βασίλης Ράπτης παρουσίασε στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής μέσα από τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς της. Παράλληλα μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Νούσια δίδαξαν χορούς και τραγούδια της Ζίτσας και της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος η χοροδιδάσκαλος Σταυρούλα Ράρρα παρουσίασε επίσημες και παραδοσιακές φορεσιές που φορούσαν οι γυναίκες της περιοχής από τις αρχές έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Ουσιαστική σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν και η συμβολή των γυναικών του Συλλόγου Ζίτσας που συμμετείχαν ενεργά με τραγούδι και χορό καθώς και των Προέδρων της Τ.Κ. Περικλή Νούλη και του ΚΑΠΗ Αποστόλη Φωτίου.