Γράφει ο Νίκος Βούστρος
Ναι, πάει το αφορολόγητο. Γι’ αυτούς που ακόμα είχαν δηλαδή (μισθωτοί – συνταξιούχοι), διότι για τους υπόλοιπους το είχαν απολύτως αντισυνταγματικά καταργήσει οι προηγούμενοι. Αλλά αυτοί είναι ούτως ή άλλως “παιδιά κατώτερου θεού” στη χώρα μας, οπότε, τώρα πια θα επέλθει …”δικαιοσύνη”: Κανένας δεν θα έχει αφορολόγητο…
Επιβεβαιώνει ο υπουργός οικονομίας κ. Παπαδημητρίου ότι το «διαπραγματεύονται» (ωχ!) και ότι δεν ξέρει αν θα μπορέσουν να το κρατήσουν (ωχ, ωχ!).
Μας λέγει όμως και τα παρακάτω βαθυστόχαστα:
« Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων ».
Δυστυχώς όμως, όλη η παραπάνω φράση του κ. υπουργού, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα:
1. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει; Σοβαρά; Γιατί την προηγούμενη εβδομάδα μας έλεγαν ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση; Γράφαμε τότε οι γνωρίζοντες οικονομικά, ότι αυτό είναι μια ανοησία, αντίστοιχη με το να μη …θέλει νερό όποιος διψάει!
2. Μετά έρχεται η ένταξη στην “ποσοτική χαλάρωση”, δηλαδή, στο QE, δηλαδή, φθηνότερο κόστος ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ για τις τράπεζες. Οι τράπεζες μας δηλαδή, στα χάλια που είναι, και συγκεκριμένα στα χάλια που τις έφεραν διοικούντες αυτές και πολιτικοί, είναι σε κατάσταση να δανειστούν περισσότερο δηλαδή; Θα μας τρελάνει; Και ποιος θα δανείσει τράπεζες που τα μισά δάνεια τους είναι κόκκινα;; Και ποιον θα δανείσουν μετά οι προβληματικές αυτές τράπεζες; Τις επιχειρήσεις που φορολογούνται με …100% και δεν ξέρουν αν θα υπάρχουν αύριο;
3. Ο Ντράγκι της Ε.Κ.Τ. δηλώνει σαφέστατα ότι αν δεν χαρακτηριστεί “βιώσιμο” το κρατικό χρέος (εξυπηρετήσιμο είναι ο σωστός ορισμός αυτού που εσφαλμένα λέγεται ως “βιώσιμο” στη χώρα μας), δεν μπορεί να δει συμμετοχή ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα QE… Άσε που στο τέλος του 2017 το QE μας …αποχαιρετά! Δηλαδή, εμείς τώρα δίνουμε γην και ύδωρ, για κάτι που σε μερικούς μήνες καταργείται. Τόσο διορατικοί και μακροπρόθεσμα σκεπτόμενοι δηλαδή…
4. Γενικότερα το ίδιο το QE είναι κάτι που εξυπηρετεί μόνο το να κρύβουν τα προβλήματα τους οι τράπεζες ή και να κάνουν short-term κερδοσκοπία σε αγορές. Υπάρχει εντονότατη αντίδραση 19 οικονομολόγων, με κοινή δημοσίευση τους στους Financial Times (27/3/2015), οι οποίοι αποδεικνύουν ότι το QE δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα της Ευρωζώνης και προτείνουν να χρηματοδοτηθούν απ’ευθείας τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αντί να θεσμοθετούμε τέτοια επικίνδυνα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Γενικότερα, όταν σε μια μόνο φράση, υπάρχουν τόσες ανακρίβειες, αντιφάσεις και ευχολόγια, καταλαβαίνει κανείς ποιούς έχουμε βάλει να …διαπραγματεύονται και να καθορίζουν τις τύχες μας!
Με τις υγείες μας!
Ν.Β.