Στην προχθεσινή επιστολή του Δημάρχου Ζηρού σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο θα λειτουργήσει στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα, απάντησε ο υπουργός Δ. Βίτσας:
« Το Στρατόπεδο Πετροπουλάκη παραχωρήθηκε από το ΥΠΕΘΑ για τη προσωρινή φιλοξενία προσφύγων. Θα λειτουργεί με τους κανονισμούς λειτουργίας των αντίστοιχων κέντρων φιλοξενίας που ήδη λειτουργούν στο Σχιστό Περάματος, Διαβατά, Νέα Καβάλα και Χέρσο. Πρόκειται για ανοικτές και ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας. Αυτό σημαίνει πως οι φιλοξενούμενοι/ες οικογένειες έχουν ταυτοποιηθεί στα νησιά, καταγράφονται κατά την είσοδό τους και μπαίνουν ή βγαίνουν από το κέντρο με βάση το έγγραφο ταυτοποίησης και την απόδειξη καταγραφής. Ουδείς άλλος πρόσφυγας ή Έλληνας μπαίνει στο κέντρο χωρίς την αρμόζουσα άδεια που μπορεί να εκδοθεί από τον υπεύθυνο του κέντρου ή τον οικείο Δήμο.
Οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες διαμένουν σε χώρους (λυόμενα οικήματα ή σκηνές), σιτίζονται με φροντίδα των Ε.Δ. και με αγορές προϊόντων από την τοπική αγορά έως ότου ολοκληρωθεί ο τοπικός διαγωνισμός τροφοδοσίας, ο οποίος γίνεται με βάση το νόμο. Στο κέντρο υπάρχει μόνιμη μονάδα υγείας από το Υπουργείο Υγείας, διερμηνείς από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπηρεσία πληροφόρησης των προσφύγων, ειδικός υπάλληλος για παιδιά κτλ.
Οι κανόνες υγιεινής (WC, μπάνια κλπ) είναι ίδιοι με αυτούς των Ε.Δ. Την εσωτερική καθαριότητα αναλαμβάνουν στο πρώτο στάδιο οι Ε.Δ. (οι ίδιες ή με εταιρεία καθαρισμού), εκτός εάν υπάρχει συμφωνία με τον οικείο Δήμο και αντίστοιχη επιχορήγησή του. Την αποκομιδή αναλαμβάνει ο Δήμος σε συμφωνία με τον υπεύθυνο του κέντρου.
Στη φάση της κατασκευής, έχει δοθεί εντολή, τα αναγκαία υλικά να τα προμηθευόμαστε από την περιοχή λειτουργίας τους κέντρου.
Μετά το πέρας της κατασκευής και της πρώτης λειτουργίας του κέντρου, το ΥΠΕΘΑ παραδίδει πλήρως το κέντρο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο όμως συνεχίζει να υποστηρίζει. Η στελέχωση και χρηματοδότηση λειτουργίας του κέντρου ανήκει στα αντίστοιχα Υπουργεία και ουδόλως βαρύνει τον Δήμο.
Το Κέντρο φυλάσσεται εξωτερικώς με ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο προγραμματισμός λειτουργίας του Κέντρου αφορά 700 άτομα (πρόσφυγες μόνο και κατά κύριο λόγο οικογένειες) για χρονικό διάστημα έως 8 μήνες από την έναρξη λειτουργίας του.
Ο Δήμος έχει μόνιμη πρόσβαση ελέγχου από την αρχή της κατασκευής και μέλος που ορίζει συμμετέχει στο Δ.Σ του Κέντρου, όταν αυτό συγκροτηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.
Για τα ζητήματα 4,6 και 8 μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τη θερμή υποστήριξη των αιτημάτων σας στα αρμόδια Υπουργεία, υποστήριξη που είχε θετικό αποτέλεσμα σε όλα τα νησιά που ιδρύθηκαν κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Για το σημείο 7, το ΥΠΕΘΑ θα πάρει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, άλλωστε θα υπάρξει και ειδικός νόμος, ώστε τα ανενεργά στρατόπεδα που δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν να περάσουν στην ιδιοκτησία ή την κατά χρήση αξιοποίηση του οικείου Δήμου, του Δήμου Ζηρού όσον αφορά στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη.
Είμαι σίγουρος πως η τοπική κοινωνία τελικά θα είναι υπερήφανη για την προσφορά της και οι προσφυγικές οικογένειες θα είναι ευγνώμονες για τη φιλοξενία σας σε όλη τους τη ζωή. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, που ελπίζουμε ότι θα τα ξαναδούμε μετά από χρόνια ως επισκέπτες και προσκυνητές στο χώρο και τους ανθρώπους που τους επέτρεψαν να έχουν μέλλον.»