
Την πλήρη κατάργηση (άρση του μέτρου) των Capital Controls από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια σημερινής του ομιλίας.
Οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων είχαν επιβληθεί το καλοκαίρι του 2015, όταν επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη είχαν σταματήσει να λειτουργούν οι τράπεζες, την περίοδο του δημοψηφίσματος.
Το ιστορικό των Capital Controls
Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015, λίγο πριν τα μεσάνυχτα και 48 ώρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση, η Ελλάδα μπήκε στο “κλαμπ” των χωρών που οι κινήσεις κεφαλαίου περιορίζονται, ακολουθώντας αυτό που είχε συμβεί στην Κύπρο, δύο χρόνια νωρίτερα. Οι τελευταίες ελεύθερες κινήσεις των καταθέσεων των πολιτών πολιτών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες ήταν το μεσημέρι της Παρασκεύης 26/6/2015.
Με μια λακωνική δήλωση στο BBC, ο τότε υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έκανε γνωστό ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει στη διάρκεια της νύχτας την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των τραπεζών αύριο Δευτέρα.»
Τη δήλωση ακολούθησε πανικός – ευτυχώς όχι ανεξέλεγκτος – και …επιδρομή στα ΑΤΜ για αναλήψεις με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές σε κάθε ATM της χώρας και τα μετρητά να εξαφανίζονται…
Την επόμενη, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 οι τράπεζες έκλεισαν μπαίνοντας σε καθεστώς τραπεζικής αργίας, για λίγες μέρες όπως υποστήριζε η κυβέρνηση, για να ανοίξουν τελικά στις 20/7/2015. Το αποτέλεσμα ήταν κλειστές τράπεζες, περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ για τους πολίτες.
Η πρώτη προσπάθεια να βελτιωθεί το τραπεζικό περιβάλλον έγινε περίπου μετά ένα χρόνο όταν αυξήθηκε το ανώτατο όριο ανάληψης μετρητών στα 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.