Όταν κάποιος υιοθετεί μια έμμεση προσέγγιση για να εκφράσει το θυμό και την αρνητικότητα του, λέμε ότι ενεργεί με παθητική επιθετικότητα.
Αντί να επικοινωνήσει άμεσα την ενόχλησή του, την εκφράζει μέσω της αδράνειας, της κυκλοθυμίας ή της έλλειψης συνεργασίας. Μπορεί να είναι εσκεμμένα αμελής, να μην εμφανίζεται όταν τον χρειάζεστε ή να σιωπά με τρόπο που σας αφήνει να νιώθετε σύγχυση και απογοήτευση.
Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί ασυνείδητα να έχουμε ενεργήσει με αυτό τον τρόπο. Συχνά το κάνουμε όταν είμαστε αναστατωμένοι αλλά θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μιας πραγματικής σύγκρουσης. Ωστόσο, αυτός είναι ένας αναποτελεσματικός και συνήθως αντιπαραγωγικός τρόπος επικοινωνίας. Το άτομο που φέρεται παθητικά επιθετικά δεν δηλώνει ποτέ τις πραγματικές επιθυμίες του ή τις ανάγκες του και απλώς «εμφιαλώνει» τον θυμό του, κρατώντας τον άλλον στο σκοτάδι.
Η αντιμετώπιση της παθητικής επιθετικότητας κάποιου, καταρχάς, αρχίζει με την αναγνώριση της.
Παθητική-επιθετική συμπεριφορά στη σχέση
- Ο σύντροφος σας δεν σάς λέει ποτέ ξεκάθαρα τι θέλει,
- αναστενάζει, μουρμουρίζει, είναι σκυθρωπός, με τρόπο που τραβάει την προσοχή σας αλλά δεν σας λέει τον λόγο,
- συμφωνεί να σας βοηθήσει σε μια αγγαρεία, αλλά το κάνει τόσο αργά που γίνεται ενοχλητικό για εσάς,
- σας ειρωνεύεται λέγοντας «ευχαριστώ για τη βοήθεια», όταν δεν συμβάλλετε σε μια δουλειά,
- σας κάνει ένα κομπλιμέντο του τύπου: «είδα ότι έπλυνες τα πιάτα, με εξέπληξε».
Παθητική-επιθετική συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο
- Ο συνάδελφος «ξεχνάει» συστηματικά να κάνει μια εργασία, με αποτέλεσμα εσείς να έχετε περισσότερη δουλειά,
- σας δίνει ασαφείς οδηγίες ή λίγη ανατροφοδότηση για να σας δυσκολέψει,
- αποκρύπτει εσκεμμένα ότι θα γίνει πάρτι με συναδέλφους.
Αιτίες παθητικο-επιθετικής συμπεριφοράς
Οικογενειακή ανατροφή: Η παθητικοεπιθετική συμπεριφορά μπορεί να προέρχεται από την ανατροφή σε ένα περιβάλλον όπου η άμεση έκφραση των συναισθημάτων αποθαρρύνεται ή δεν επιτρέπεται. Έτσι ως ενήλικες οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν πρέπει να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και αντ’ αυτού, βρίσκουν τρόπους να διοχετεύουν τον θυμό ή την απογοήτευσή τους.
Βιοθεωρία: Μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό των πεποιθήσεων του ατόμου, του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις αρνητικές καταστάσεις, του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται στη στενοχώρια.
Η κατάσταση ή η συγκυρία, μπορεί επίσης να επηρεάσει την παθητικο-επιθετική συμπεριφορά. Αν κάποιος βρίσκεται σε ένα μέρος όπου η εκδήλωση επιθετικότητας δεν είναι αποδεκτή, όπως σε μια επαγγελματική ή οικογενειακή συγκέντρωση, μπορεί να είναι πιο ασφαλές να αντιδράσει με συγκαλυμμένο τρόπο.
Φόβος αντιπαράθεσης: Δεν είναι πάντα εύκολο να είναι κάποιος διεκδικητικός και συναισθηματικά ανοιχτός. Όταν το να υπερασπιστεί τον εαυτό του είναι δύσκολο, η παθητική επιθετικότητα μπορεί να είναι ένας ευκολότερος τρόπος να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του χωρίς να χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπος με την πηγή της δυσαρέσκειάς του.
Πώς να αντιμετωπίσετε τους παθητικά επιθετικούς ανθρώπους
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τα σημάδια μιας τέτοιας συμπεριφοράς.Το κατσούφιασμα, τα περίεργα κομπλιμέντα, η αναβλητικότητα, η εξαφάνιση και η άρνηση επικοινωνίας είναι όλες παθητικο-επιθετικές συμπεριφορές.
Όταν το άλλο άτομο αρχίζει να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, προσπαθήστε να συγκρατήσετε τον θυμό σας. Είναι καλύτερο να επισημάνετε τα συναισθήματα του άλλου με τρόπο μη επικριτικό, αλλά με επιχειρήματα. Εάν παραδείγματος χάρη έχετε να κάνετε με ένα παιδί που είναι θυμωμένο επειδή πρέπει να κάνει δουλειές, μπορείτε να πείτε: «Φαίνεται ότι είσαι θυμωμένος μαζί μου επειδή σου ζητάω να καθαρίσεις το δωμάτιό σου». Η αντιμετώπιση συμπεριφορών χωρίς να δείχνετε με το δάχτυλο ή να αποδίδετε ευθύνες μπορεί να διευκολύνει το παιδί να ανοιχτεί.
Δίνει επίσης το σήμα ότι αναγνωρίζετε την παθητική-επιθετικότητα και ότι δεν πρόκειται να την αφήσετε να περάσει έτσι χωρίς να συζητήσετε τα πράγματα.
Τέλος, δώστε στο άτομο την ευκαιρία να επεξεργαστεί το πώς αισθάνεται. Δώστε τους τον χώρο που χρειάζονται για να καταλάβουν τα συναισθήματά τους και να τα χειριστούν ανάλογα.
πηγή: ertnews.gr