Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων άρχισε να εφαρμόζεται πλέον η νέα πρωτοποριακή μέθοδος της υβριδικής χειρουργικής αντιμετώπισης των διαχωριστικών ανευρυσμάτων του αορτικού τόξου, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για τη ζωή των ασθενών.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στην Καρδιοχειρουργική Κλινική από την ιατρική ομάδα του Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής κ. Συμινελάκη Σταύρου, σε συνεργασία με την ιατρική ομάδα της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής με επικεφαλής τον Αγγειοχειρουργό κ. Χατζή Δημήτριο και το Αναισθησιολογικό Τμήμα με τον Αναισθησιολόγο κ Πασσιά Απόστολο. Σημαντικό ρόλο είχαν βέβαια και εργαστήρια του νοσοκομείου (αιμοδοσία, ακτινολογικό) αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό του Χειρουργείου και της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.
Η υπεροχή του νέου τρόπου χειρουργικής αντιμετώπισης αυτής της επικίνδυνης κατάστασης, που πραγματοποιείται σε δύο στάδια, οφείλεται στο γεγονός ότι, πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας με υποθερμία και χωρίς διακοπή της καρδιακής και εγκεφαλικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναρρώνουν γρήγορα και με ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών εμφράγματος, εγκεφαλικού, παραπληγίας, αιμορραγίας, λοιμώξεων και θανάτου.
Επεμβάσεις τέτοιου τύπου δεν απαιτούν μόνο εξειδικευμένες γνώσεις από πλευράς ιατρών, αλλά και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό τον οποίο το ΠΓΝΙ προσφέρει στους ιατρούς, αλλά και διαρκώς αναβαθμίζει.
Ο συνδυασμός όλων των ανωτέρω έθεσε τις βάσεις για την πραγματοποίηση τέτοιων υβριδικών χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο μας οι οποίες πραγματοποιούνται σε ελάχιστα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.