Τα πουλιά της λίμνης Παμβώτιδας συμμετείχαν στα πεντηκοστά γενέθλια της παγκόσμιας απογραφής υδροβίων!
Ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) που κλείνουν πλέον 50 χρόνια! Πρόκειται για το μακροβιότερο παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International), όπου καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους. Διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές. Κάθε χρόνο καταμετρώνται σε όλο τον κόσμο 30 έως 40 εκατομμύρια υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και στην Ελλάδα διεξάγονται υπό το γενικό συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Οι στόχοι της παγκόσμιας αυτής απογραφής είναι οι ακόλουθοι:
o Να παρακολουθεί το μέγεθος και τις τάσεις των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και να καταγράφει τις αλλαγές στην γεωγραφική κατανομή τους.
o Να προσδιορίζει τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας για τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, τους οποίους χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τις βιολογικές ανάγκες τους.
o Να παρέχει πληροφορίες που έχει συλλέξει από την απογραφή, για να βοηθήσει στην προστασία και στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των υγροτόπων μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών και άλλων μέσων.
Στη λίμνη Παμβώτιδα οι ΜΕΚΥΠ συνεχίζονται αδιάλειπτα από το 2003. Φέτος πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και Κυριακή 23-24 Ιανουαρίου 2016 από μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Συμμετείχαν συνολικά 12 καταμετρητές.
Για πρώτη φορά φέτος συμπεριλήφθηκαν στις καταμετρήσεις οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στην περιοχή της πρώην λίμνης Λαψίστας όπου συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί από καλημάνες καθώς και όλοι οι υγρότοποι Αμπελιάς-Επισκοπικού-Μουσείου Βρέλλη. Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι συγκεντρώσεις Λαγγόνων (ξεπέρασαν τα 100 άτομα) που κουρνιάζουν ομαδικά στους καλαμώνες της μονής Ντουραχάνι για τους οποίους υπάρχει φόβος αποκόλλησης, αφού πάνω από 25% των καλαμώνων έχει καταστραφεί μόλις την τελευταία 10ετία από ακατάλληλες παρεμβάσεις, στερώντας την λίμνη από ένα κρίσιμο αντιρρυπαντικό φίλτρο. Δυστυχώς δεν εντοπίσθηκε ο κρυπτικός Ήταυρος που είχε φωτογραφηθεί τις προηγούμενες ημέρες από 3 ομάδες του 2ου Αγώνα Φωτογράφησης Πουλιών, ενώ ο αριθμός των Ασημόγλαρων (περίπου 5.100 άτομα) αποτελεί ρεκόρ αφού ίσως εδώ κουρνιάζουν πλέον και πουλιά που τρέφονται στους σκουπιδότοπους της Αλβανίας.
Στο περιθώριο των καταμετρήσεων εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η καταγραφή χιλιάδων χειμωνόσπινων (προερχόμενοι ίσως από την Σιβηρία), στα δάση οξυάς που περιβάλλουν την λίμνη Πηγών Αώου, οι καρποί της οποίας αποτελούν αγαπημένο φαγητό τους. Μάλιστα η συνοδεία τους από ένα στεπογέρακο (Falco cherrug) που τα κυνηγούσε, ένα από τα σπανιότερα γεράκια του πλανήτη και σύμβολο των εμίρηδων ιερακοθήρων, αποτέλεσε την σημαντικότερη παρατήρηση του φετινού χειμώνα για την ευρύτερη περιοχή!
Επικοινωνία:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία – Δανάη Πορτόλου: 210-8228704 e-mail: [email protected]