Του Βασίλη Τσίρκα, Βουλευτή Ν. Άρτας ΣΥΡΙΖΑ
Για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για μεταμνημονιακή εποχή, αυτή η Κυβέρνηση τράβηξε μέχρι τώρα έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Διαπραγματεύτηκε σκληρά σε τέσσερις αξιολογήσεις για την εξισορρόπηση των μέτρων και την προστασία των πιο αδύναμων απέναντι στους εκβιασμούς του ΔΝΤ.
Αντιμετώπισε λυσσαλέες προσπάθειες αποσταθεροποίησης από την αντιπολίτευση και τα κατεστημένα ΜΜΕ. Και κατάφερε να κλείσει το πρόγραμμα και να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία των μνημονίων, ανακτώντας την κυριαρχία και επαναφέροντας στα δικά της χέρια τα εργαλεία για χάραξη της πολιτικής.
Η χώρα δεν βγήκε απλά από τα μνημόνια. Βγήκε και με μια ιδιαίτερα θετική ρύθμιση του δημόσιου χρέους της, που το καθιστά πλέον βιώσιμο, σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να το αποπληρώνει το επόμενο διάστημα, δημιουργώντας έναν καθαρό διάδρομο, όπου οι πληρωμές είναι εξαιρετικά χαμηλές. Η Ελλάδα επανήλθε σε αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή κανονικότητα. Για πρώτη φορά μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, να καταθέτει τον προϋπολογισμό της, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται στην ΕΕ. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που πιάνει τους συμφωνημένους στόχους και με το παραπάνω.
Όχι μόνο τους πιάνει, αλλά δίνει το περιθώριο και θετικών μέτρων, αυτών που θα νομοθετήσουμε μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή. Το μείγμα όμως της πολιτικής είναι δική μας επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις θα αποφασίζουν το μείγμα της πολιτικής, μέσα από το οποίο θα πιάνουμε τους στόχους.
Σήμερα έχει ξεκινήσει η πορεία προς την ανάκαμψη. Το ερχόμενο διάστημα θα νομοθετηθούν η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, στη φορολογία των επιχειρήσεων, στον φόρο επιτηδεύματος και τον ΕΝΦΙΑ, η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, καθώς και μια σειρά μέτρα κοινωνικής στήριξης για τους πιο αδύναμους. Μέτρα που μετατρέπουν την υπεραπόδοση της οικονομίας σε κοινωνικό όφελος, στηρίζοντας την εργασία, το κοινωνικό κράτος, αλλά και την πραγματική οικονομία.
Παράλληλα, οι πόροι κατευθύνονται στην πραγματική παραγωγή. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη καινοτομία, στους τομείς που η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Η βάση όμως πάνω στην οποία χτίζεται η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι η σταθερότητα.
Σήμερα, δύο πεδία πολιτικών πρωτοβουλιών έχουν διαμορφωθεί, που στοχεύουν στη μεταβολή των κοινωνικών συσχετισμών και την ενίσχυση της δημοκρατίας. Το ένα αφορά την προώθηση μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Το άλλο είναι η προώθηση ώριμων προοδευτικών αλλαγών για την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας και τη θεσμική αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού.
Η μεταμνημονιακή εποχή προστάζει κάτι πολύ περισσότερο από μια ξερή ανάπτυξη αδιαφορώντας για το περιεχόμενο. Το ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας, την στήριξη της αγοράς εργασίας και ένα σταθερό επίπεδο κοινωνικής προστασίας, ώστε η ανάπτυξη να έχει αντίκτυπο και στα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας.
Στην απέναντι πλευρά έχουμε την Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη που οραματίζεται μια ανάπτυξη καθρέφτη των πολιτικών λιτότητας των τελευταίων οχτώ χρόνων και της άγριας λεηλασίας στα θεμέλια της κοινωνίας που αντιμετωπίσαμε τα πρώτα τέσσερα χρόνια των μνημονίων. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ενστερνίζεται ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδιαφορεί για τις κοινωνικές δαπάνες και τις εργασιακές σχέσεις και επιδιώκει να απαξιώσει τους δημόσιους τομείς της Υγείας και της Παιδείας που με πολύ μεγάλο αγώνα αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε να στηρίξει σε δύσκολες συνθήκες. Για τον κ. Μητσοτάκη ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις με κάθε κόστος.
Το γεγονός ότι σήμερα γίνεται λόγος για δύο αντίθετα πολιτικά σχέδια είναι αποτέλεσμα του ότι η χώρα έχει επιστέψει στην κανονικότητα. Και η αντίθεση αυτή θα γίνεται όλο πιο σαφής όσο απομακρυνόμαστε από την κρίση και ξεκαθαρίζει το ποιος είναι αυτός που μιλάει για ανάπτυξη και εννοεί αξιοπρεπείς δουλειές και κοινωνικό κράτος και ποιος είναι αυτός που μιλάει για ανάπτυξη και εννοεί φοροελαφρύνσεις και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους φίλους του.
Η Ελλάδα βαδίζει ήδη στον δρόμο της ανάπτυξης με ξεκάθαρο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο. Η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει οριστικά. Η μάχη που έδωσε ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να δίνει καρπούς και εμείς είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε σκληρά για μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας.
Η Κυβέρνηση, που για τρεισήμισι χρόνια πορεύτηκε με τεράστιες δυσκολίες, τώρα έχει έναν καθαρό δρόμο μπροστά της. Η προώθηση ώριμων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και ένα σχέδιο εξωστρεφούς δράσης θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική της.
Και οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας θα σταθμίσουν τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον και με πολιτική ωριμότητα θα αποφασίσουν ποια πολιτική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στους δρόμους της ανάπτυξης και της ευημερίας για τους πολλούς.
Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.