Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου με τίτλο: «Οι προοπτικές του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου» Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 στο ξενοδοχείο Angelika Pallas στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο του έργου «ADRIATIC ROUTE – Adriatic Route for Thematic Tourism”.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση και προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή της Αδριατικής μέσω πολυτροπικών συστημάτων μεταφορών ώστε να αυξηθεί η κινητικότητα στις συμμετέχουσες περιφέρειες, στο πλαίσιο του θεματικού τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομία, αλλά και στη ευκολότερη προσβασιμότητα από την μια περιοχή/χώρα στην άλλη.
Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπερειφερειάρχης Θεσπρωτίας, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό.
Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με ομιλία που απηύθυνε ο Δρ. Κωνσταντίνος Ακρίβος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Π.Ε. Πρέβεζας με θέμα «Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ηπείρου». Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του έργου “ADRIATIC ROUTE” από την κα Βασιλική Ηγουμενίδου, μέλος της Ομάδας Έργου ενώ ακολούθησε ομιλία από την κα Ελένη Καλαμπόκα, μέλος της Ομάδας Έργου αναφορικά με τις Προοπτικές Κεφαλοποίησης του έργου “ADRIATIC ROUTE” στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Το κοινό παρακολούθησε την ομιλία του Δρ. Δημήτρη Κούτουλα, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων αναφορικά με το Μάρκετινγκ του θεματικού τουρισμού. Διαφορετική νότα στο Συνέδριο έδωσαν οι παρουσιάσεις σχετικά με την Γαστρονομία και συγκεκριμένα η ομιλία με τίτλο: Γαστρονομικός Τουρισμός: Συμβολή στον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη του κ. Κωνσταντίνου Σολάκη, Πανεπιστημιακό Υπότροφο ΤΕΙ Ηπείρου στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας αλλά και η ομιλία με θέμα: «Ελληνικό Πρωινό, μια αφορμή για την σύνδεση του Τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου» από τον κ. Γεώργιο Πίττα, Συγγραφέα – Μέλος του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου – Επικεφαλής του Ελληνικού Πρωϊνού.
Το Συνέδριο έκλεισε με «Παρουσίαση της Πλατφόρμας Web GIS & εφαρμογές κινητών τηλεφώνων του έργου “ADRIATIC ROUTE”» από τον κ. Κωνσταντίνο Παπανικολάου, Πρόεδρο και Δ/νων Σύμβουλο της εταιρείας Comitech A.E.
Το απόγευμα της ίδιας Ημέρας πραγματοποιήθηκαν επίσης στο ξενοδοχείο Angelika Pallas, παράλληλα σεμινάρια–στρογγυλά τραπέζια για τη βελτίωση των δεξιοτήτων, τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις θεματικές ενότητες. Πιο συγκεκριμένα, το 1ο στρογγυλό τραπέζι αφορούσε σε «Στήσιμο & Παρουσίαση Ελληνικού Πρωϊνού Ηπείρου» από τον κ. Γ. Πίττα. Το 2ο στρογγυλό τραπέζι είχε θέμα την «Αξιοποίηση σύγχρονων συστημάτων προώθησης και ηλεκτρονικές κρατήσεις» από τον κ. Κωνσταντίνο Παπανικολάου και τέλος, το 3ο στρογγυλό τραπέζι είχε θέμα το Ψηφιακό Marketing και την Οργάνωση προφίλ τουριστικών επιχειρήσεων και προώθησή τους μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (social media) από τον κ. Χρήστο Ακρατόπουλο, social media expert και συνιδιοκτήτη της εταιρείας 3SIXTYCOM.
Η συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Ηπείρου που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού ήταν μεγάλη, γεγονός που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον για την προώθηση και ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.
Το έργο Adriatic Route for Thematic Tourism έχει χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας IPA Adriatic CBC 2007/2013 – Μέτρο 3.3 Δίκτυα Επικοινωνιών.