O καθένας από εμάς άγχεται για ή με διαφορετικά πράγματα. Παρόλο που όλοι προσπαθούμε να αποδεσμευτούμε από αγχογόνους παράγοντες δεν είναι πάντα εύκολο. Ωστόσο κάθε προσπάθεια αξίζει τον κόπο.
Υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία καλό είναι να σταματήσουμε να αγχωνόμαστε, επειδή μακροπρόθεσμα χάνουν τη σημασία τους.
Λάθη του παρελθόντος
Και ποιος δεν έχει κάνει λάθος. Στην επαγγελματική ή στην προσωπική του ζωή. Κάποιες φορές τα λάθη είναι τόσο σημαντικά που όταν γυρίζουμε πίσω για να τα δούμε, έστω για μια στιγμή, νιώθουμε να μας χτυπάει το ίδιο κύμα αμηχανίας και στενοχώριας.
Δεν χρειάζεται να γυρίζουμε πίσω ξανά και ξανά. Το άγχος για τα λάθη του παρελθόντος δεν αλλάζει αυτό που έχει γίνει. Γυρίστε πίσω ως παρατηρητής, πάρτε την απόστασή σας, και ζήστε το λάθος για μια τελευταία φορά. Μάθετε από αυτό και αφήστε το να περάσει.
Το παρελθόν είναι ένας τόπος αναφοράς, όχι διαμονής.
Η γνώμη των άλλων
«Σ’ όποιον αρέσουμε για τους άλλους δε θα μπορέσουμε…» Κάνουμε ό,τι μπορούμε τη δεδομένη στιγμή με τα εργαλεία που διαθέτουμε.
Φυσικά το να απαλλαγούμε από την έγνοια «τι θα πουν» δεν είναι εύκολο. Είναι όμως σαν να κουβαλάς ένα βαρύ φορτίο που δεν είναι δικό σου. Είναι κουραστικό και, ειλικρινά, περιττό. «Ξεφορτωθείτε» τα βάρη.
Η αβεβαιότητα της ζωής
Όλα όσα γνωρίζουμε, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας, βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση αλλαγής. Θα έπρεπε να έχουμε πάρει το μάθημά μας από την πανδημία. Ζούμε την εποχή της αβεβαιότητας. Όσο τρομακτικό κι αν σας φαίνεται, άλλο τόσο απελευθερωτικό μπορεί να είναι.
Εμπιστευτείτε την ικανότητά σας να προσαρμόζεστε και να συνεχίζετε, ανεξάρτητα από το τι έρχεται στο δρόμο σας. Ας είμαστε παρόντες στο παρόν.
Τελειότητα
Σε έναν κόσμο όπου βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με εικόνες «τέλειας» ζωής, σώματος και καριέρας, είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα της προσπάθειας για τελειότητα. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση.
Η ενσυνειδητότητα μάς διδάσκει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι. Με όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματά μας. Να βιώνουμε την κάθε στιγμή πλήρως, χωρίς να κρίνουμε ή να προσπαθούμε για κάποιο ανέφικτο ιδανικό.
Το άγχος για την επίτευξη της τελειότητας δεν μας κάνει καλύτερους- μας κάνει δυστυχισμένους.
Τα κοινωνικά πρότυπα
Ζούμε σε μια εποχή που το διαδίκτυο υπαγορεύει πώς πρέπει να μοιάζει η επιτυχία, ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσουμε, ακόμη και πώς πρέπει να αισθανόμαστε. Αλλά η προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε αυτά τα κοινωνικά πρότυπα μάλλον σε απογοήτευση μάς οδηγεί. Ας προσπαθήσουμε να ζήσουμε αυθεντικά τη δική μας ζωή.
Καταστάσεις που δεν αλλάζουν
Μερικές φορές, η ζωή μας φέρνει καταστάσεις που απλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Τότε είναι που συχνά νιώθουμε το μεγαλύτερο άγχος. Ωστόσο το να αγχωνόμαστε για κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, είναι σαν να προσπαθούμε να σταματήσουμε τον άνεμο να φυσάει.
Ας αποδεχτούμε ότι κάποια πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Αποδοχή δεν σημαίνει παραίτηση, αλλά μάλλον αναγνώριση της πραγματικότητας.
Μακροπρόθεσμα, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ίδια η κατάσταση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε σε αυτήν. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον άνεμο, αλλά μπορούμε να ρυθμίσουμε τα πανιά μας.
Υλικά αγαθά
Το άγχος για την απόκτηση όλο και περισσότερων πραγμάτων δεν θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, συχνά οδηγεί σε περισσότερο άγχος, καθώς προσπαθούμε συνεχώς να αποκτήσουμε το επόμενο καλύτερο πράγμα.
Σαφώς η οικονομική ασφάλεια προσφέρει ηρεμία, αλλά πόσοι από εμάς μπορούν να την έχουν;
Πάντα απασχολημένος
Στις μέρες μας με τους γρήγορους ρυθμούς και την εμμονή με την παραγωγικότητα, όλοι είναι πάντα απασχολημένοι.
Ωστόσο το να είναι κάποιος πάντα απασχολημένος δεν σημαίνει ότι είναι παραγωγικός ή ικανοποιημένος.
Ας πατήσουμε φρένο. Το άγχος να γεμίζουμε κάθε λεπτό με καθήκοντα και δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση και να μας αποσυνδέσει από αυτό που πραγματικά έχει σημασία.
πηγή: ertnews.gr