Γράφει ο Νίκος Βούστρος
Η ανθρωποφαγία του «όχλου» του Facebook πραγματικά με τρομάζει: Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι και να μην σπεύσουν οι …παντογνώστες του FB να …δικάσουν και να καταδικάσουν, συνήθως χωρίς να έχουν και την παραμικρή ιδέα για το τι πραγματικά έχει συμβεί σε κάποια περίπτωση, ή μάλλον σε κάθε περίπτωση.
Αναφέρομαι φυσικά, στα όσα είδαμε με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με το κοριτσάκι στο Ρίο – Αντίρριο, όπου άρχισε μια πρωτοφανής «επίθεση» από τους …«δικτυοδικαστές» όπως τους αποκαλώ, κατά των γονιών του παιδιού αυτού, με απίθανες υποθέσεις και κατηγορίες και χαρακτηρισμούς.
Γιατί τόσο μίσος; Γιατί τόση ανθρωποφαγία, επί παντός του επιστητού;
Είμαστε τόσο συμπλεγματικοί; Τόσο πολύ μας ενοχλεί ο άλλον, ο δίπλα, ο γείτονας, ο άγνωστος τελικά;
Και βέβαια, το περιστατικό με το κοριτσάκι είναι μόνο ένα παράδειγμα. Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει σε περιοχές όταν επιβεβαιώνεται νέο κρούσμα κορωνοϊού: Σπεύδουν οι «δικτυοδικαστές», να στήσουν άλλο ένα κυνήγι μαγισσών, να διαβάλουν, να συκοφαντήσουν, να κακολογήσουν, να κατηγορήσουν… φυσικά, 9 φορές στις 10 με ανυπόστατες πληροφορίες, με υποθέσεις και γενικά ανοησίες. Που όμως μπορεί να βλάψουν καμιά φορά και ανεπανόρθωτα…
Όπως αποδείχτηκε στο περιστατικό με το κοριτσάκι, όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε το παιδί από τους γονείς του, όχι μόνο δεν αδιαφόρησαν οι άνθρωποι, αλλά μια κακιά στιγμή και μια ριπή αέρα ήταν αρκετή για να παρασύρουν το παιδί στα βαθιά… Οι άνθρωποι παρά το σοκ, αντί να βουτήξουν αλόφρονες και να …πνιγούν ίσως, όπως πρόσταζε ο διαδικτυακός όχλος, ειδοποίησαν πολύ σωστά το οικείο Λιμεναρχείο, το οποίο κινητοποίησε τα παραπλέοντα πλοία με αποτέλεσμα να διασωθεί το παιδί, χάρη και στις ικανότητες των ναυτικών του ferry boat.
Συμπέρασμα: Χαλαρώστε παιδιά!
Το διαδίκτυο και ειδικότερα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν είναι ούτε το …βήμα της Βουλής ούτε η συνέλευση του ΟΗΕ. Και βέβαια, δεν σας όρισε κανείς δικαστές και κριτικούς.
Κι αν σώνει και καλά θέλετε να έχετε άποψη -αυτή η διαχρονική ελληνική «κατάρα», όπου όλοι πρέπει να έχουν άποψη για όλα και να την διατυμπανίζουν κιόλας- φροντίστε τουλάχιστον να είστε ενημερωμένοι και μετριοπαθείς ή πάντως, να μη διαδίδετε ανυπόστατες πληροφορίες.
Τα προβλήματα περισσεύουν στην εποχή μας για τον καθένα μας. Καθόλου δεν χρειάζεται η ένταση και οι αντιπαραθέσεις.
Get a real life, που λένε κι οι Αμερικάνοι, κι αφήστε μας!
Ν.Β.