Από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας
Μεγάλες αλλαγές έρχονται στις συντάξεις και στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ. Η κρατική χρηματοδότηση, από την οποία ο ασφαλιστικός οργανισμός αντλούσε 3,5 – 4 δισ. ευρώ ετησίως, μειώνεται, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι συντάξεις, από την 1/1/2016, μέχρι και 50%. Επίσης εναρμονίζονται οι εισφορές των αγροτών, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ, γεγονός που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο συνολικότερο «πακέτο» ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αύξηση εισφορών, μειώσεις συντάξεων κ.ά.), από τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, που πρέπει να ψηφιστούν εντός του Οκτωβρίου.
Τα παραπάνω έχουν βασικό στόχο τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης η οποία αυξάνεται απειλητικά για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας υπό την πίεση της παρατεινόμενης ύφεσης, της διατήρησης της ανεργίας σε πρωτοφανή υψηλά ποσοστά, της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής, των μειώσεων των μισθών και των εσόδων από εισφορές αλλά και της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων.
Ήδη στις συντάξεις Σεπτεμβρίου οι αγρότες αναμένεται να δουν μείωση των ποσών τους. Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει τη βασική σύνταξη ΟΓΑ η οποία, σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος» είναι 432 ευρώ μικτά, είχε ως σήμερα παρακράτηση 17,28 ευρώ μηνιαίως για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης (4% επί του μικτού ποσού). Με την αύξηση κατά 2% (στο 6%) το ποσό που παρακρατείται ανεβαίνει στα 25,92 ευρώ, δηλαδή διαφορά της τάξης των 9 ευρώ.
Τις επόμενες ημέρες (μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου) αναμένεται η πρόταση της «Επιτροπής Σοφών» για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μελλοντικά – με βάση τη σημερινή οικονομική κατάσταση – η μεγάλη αύξηση της ανεργίας αλλά και του αριθμού των συνταξιούχων θα απειλήσουν εκ νέου τις καταβαλλόμενες παροχές (συντάξεις). Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από 18,9 δις. το 2010 στο 10,8 δις. ευρώ το 2015 (μεγάλο μέρος από αυτά τα ποσά πήγαινε στον ΟΓΑ).
Από την άλλη μια δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σαν κι αυτή που επιτάσσουν τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες, πιθανότατα θα οδηγούσε σε διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΓΑ, και αυτό με τη σειρά του, λόγω αδυναμίας έκδοσης ενημερότητας, σε «μπλόκο» κάθε νόμιμης οικονομικής συναλλαγής.
Σήμερα ένας αγρότης καταβάλλει 600 με 650 ευρώ το εξάμηνο στον ΟΓΑ, δηλαδή το χρόνο 1.200 με 1.300 ευρώ. Οι αλλαγές του μνημονίου αναμένεται να αυξήσουν τις εισφορές. Αφού μιλάμε για οικογενειακές επιχειρήσεις, το κάθε ζευγάρι (άντρας και γυναίκα) που θεωρούνται αγρότες ασφαλίζεται στον ΟΓΑ. Με την αύξηση που αποφασίστηκε στο τρίτο μνημόνιο τα ετήσια ασφάλιστρα για ένα ζευγάρι αναμένεται σταδιακά να τριπλασιαστούν και να φτάσουν στα 7.200 ευρώ.Με δεδομένο ότι το αγοτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια συμπιέζεται όλο και περισσότερο και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους (αύξηση της τιμής των αγροεφοδίων, μειωμένες τιμές παραγωγού, αυξημένη φορολογία, αυξημένη εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ) για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες δημιουργείται πλέον σοβαρό ζήτημα επιβίωσης και συνέχισης του αγροτικού επαγγέλματος.
Πηγή: www.agrotypos.gr