Γράφει ο Νίκος Βούστρος
Το ακίνητο στην Αθήνα (και σε μικρότερο βαθμό και σε άλλες μεγάλες πόλεις), κατευθύνονταν μέχρι πριν την πανδημία ολοταχώς προς γενικευμένη «φούσκα», μεγαλύτερη ίσως εκείνης που προηγήθηκε της προηγούμενης κρίσης (’08-’18), για διαφορετικούς βέβαια λόγους από τότε.
Το 2018, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 η αύξηση ήταν της τάξης του 10%. Στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% την τελευταία διετία (’18-’19).
Οι αιτίες είναι πολλές με κυριότερες το «φαινόμενο Airbnb», την «αγορά» άδειας παραμονής από Κινέζους και άλλους αλλοδαπούς (golden visa), την αύξηση των στεγαστικών αναγκών, τη μη κατασκευή επί 10 χρόνια νέων κατοικιών, την κερδοσκοπία μερίδας της αγοράς, την αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια επί πολλά χρόνια, την υπερβολική φορολογία, κ.α.
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε εντελώς το τοπίο αυτό, αστραπιαία, με τις πρώτες μειώσεις στα ενοίκια να καταγράφονται μέσα σε λίγες μέρες από το lock-down.
Αναμένεται δε οι μειώσεις αυτές να συνεχιστούν και να ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον για φέτος η «ύφεση» στην Ελληνική Οικονομία μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 10%.
Τα συνηθισμένα τον τελευταίο καιρό ενοίκια των 650 -750 ευρώ που ζητούνταν για σπίτια των 100 περίπου τετραγωνικών μέτρων (εκτός κέντρου Αθήνας), δείχνουν ότι μειώνονται λίγο, αρχικά, με τις τελικές τάσεις της αγοράς να εξαρτώνται από την …πορεία της πανδημίας…
Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται και σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας προσοχή, σύνεση και ψυχραιμία από τους εμπλεκόμενους…
Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λοιπόν… (αν είσαι ενοικιαστής!)
Ν.Β.