Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό του Πάρκου Πυρσινέλλα και του Γιαννιώτικου Σαλονιού. Καθάρισαν και ασφάλισαν το κτίριο, το οποίο είχαν παραβιάσει άγνωστοι, καθάρισαν τον περιβάλλοντα χώρο και απομάκρυναν κλαδιά και δέντρα που ήταν πεσμένα πάνω στα μονοπάτια του πάρκου.
Η υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου κινήθηκε υλοποιώντας τα όσα διακήρυξε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου και με τα οποία ταυτίστηκε το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρ’ ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει εκ του νόμου τη δυνατότητα παρέμβασης στο χώρο, ενόσω διαρκεί η δικαστική εκκρεμότητα για το ιδιοκτησιακό, την οποία προκάλεσε η εμπλοκή του Δασαρχείου πριν μερικά χρόνια.
Υπενθυμίζουμε ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος ήταν σαφής λέγοντας πως «ανεξάρτητα της δικαστικής εκκρεμότητας παίρνουμε την πολιτική απόφαση, ότι το Γιαννιώτικο Σαλόνι και το Πάρκο Πυρσινέλλα ανήκουν στο Δήμο και τους πολίτες και θα προχωρήσουμε σε όλες τις διαδικασίες για τον καθαρισμό, την ασφάλεια και την επαναλειτουργία του Πάρκου Πυρσινέλλα και του Γιαννιώτικου Σαλονιού».
Μια μέρα μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 18 Φεβρουαρίου και ώρα 14.25 το μεσημέρι εστάλη με fax έγγραφο από το Δασαρχείο, το περιεχόμενο του οποίου η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να το κοινοποιήσει στους πολίτες.
Το έγγραφο αναφέρει, μεταξύ άλλων (αντιγράφουμε αυτολεξεί) : «η έκταση του πάρκου Πυρσινέλλα διεκδικείται κληροδότημα από το Δήμο Ιωαννιτών. Μέχρι να προκύψει οριστική λύση στην αξίωση του Δήμου Ιωαννιτών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα διαχειρίζεται ως κατά τεκμήριο δημόσια. Η υπηρεσία μας έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία καταγραφής και προμέτρησης των επικίνδυνων δέντρων. Στη συνέχεια και ύστερα από την έγκριση της υλοτομίας, θα προχωρήσει στη διαδικασία εκμίσθωσης της κάρπωσης σε δασικούς συνεταιρισμούς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 134 του Ν.Δ. 86/1969. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, η Υπηρεσία μας θα προβεί στην υλοτομία των επικίνδυνων δέντρων, όταν εγκριθούν και διατεθούν από το Υ.Π.Π.Α.Π.Ε. οι απαιτούμενες πιστώσεις του προγράμματος έργων και εργασιών Ανάπτυξης της Δασοπονίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας έτους 2015».
Θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαμε στην περιοχή μας από την αρχή του έτους, η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών έστειλε, στις αρχές Φεβρουαρίου, έγγραφο στο Δασαρχείο, ζητώντας να υποδείξει τα επικίνδυνα δέντρα και να δώσει άδεια κοπής τους στο Δήμο. Επίσης να δώσει την άδεια να συλλέξει ο Δήμος δέντρα και κλαδιά που είχαν κοπεί από την Πυροσβεστική μετά τη θεομηνία και παρέμεναν στα δασύλλια και τα πάρκα.
Σημειώνεται ότι έγκριση του Δασαρχείου είναι απαραίτητη από το νόμο για την κοπή και κάρπωση κάθε δέντρου, ακόμη και σε ιδιοκτησία του Δήμου.
Το έγγραφο που έστειλε το Δασαρχείο Ιωαννίνων στις 18/2/2015 αιτιολογείται ως… απάντηση στο προαναφερθέν έγγραφο του Δήμου Ιωαννιτών.
Η απάντηση δε του Δασαρχείου περιορίζεται σε δύο παραγράφους. Η μία είναι αυτή που προαναφέραμε και αφορά στο Πάρκο Πυρσινέλλα και η δεύτερη αναφέρεται στα δασύλλια «Ψιλή Γορίτσα» και Μπάφρας, που ανήκουν ιδιοκτησιακά στο Δήμο, στα οποία γνωστοποιεί ότι θα κάνει αυτοψία και θα προβεί σε έγκριση υλοτομίας στο Δήμο.
Κατόπιν όλων αυτών η Δημοτική Αρχή καλεί το Δασαρχείο Ιωαννίνων να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην κοπή των δέντρων -σε δασύλλια και πάρκα εντός των ορίων του Δήμου- που έχουν καταστεί επικίνδυνα για τους πολίτες μετά την πρόσφατη θεομηνία. Επίσης ΑΜΕΣΑ να απομακρύνει κομμένα κλαδιά και δέντρα που έχουν σωρευθεί σε πάρκα και δασύλλια, εγκυμονώντας κινδύνους για τους περιπατητές.
Σε ότι αφορά δε στο Πάρκο Πυρσινέλλα και το Γιαννιώτικο Σαλόνι, η πολιτική απόφαση του Δήμου είναι ξεκάθαρη: ανήκουν στο Δήμο και στους πολίτες.