Τη συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο πρόγραμμα «Διαπολιτισμικών Πόλεων – Ενταξιακές Πολιτικές για τους Μετανάστες», ενέκρινε στη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, υπερψηφίζοντας την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Παντελή Κολόκα.
Τα Γιάννενα είναι η δεύτερη – μετά την Πάτρα – Ελληνική πόλη που συμμετέχει στο πρόγραμμα Διαπολιτισμικών Πόλεων, στο οποίο μετέχουν πάνω από 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές.
Το πρόγραμμα των Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης υποστηρίζει τις Δημοτικές Αρχές πόλεων με τεχνογνωσία και κατάλληλη ερευνητική μεθοδολογία ώστε αυτές να καταγράψουν, να ερευνήσουν και να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους και τις υπηρεσίες-δράσεις τους για την συγκρότηση ενός συνολικού διαπολιτισμικού σχεδιασμού και την εμπλοκή όλο και περισσότερων πολιτών σε αυτόν. Απώτερος στόχος είναι η ενδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας που αξιοποιεί ενεργά μετανάστες, γηγενής, ευπαθής ομάδες, ΑΜΕΑ και γενικότερα τους πολίτες καθώς και τις ιδιαίτερες και διαφορετικές ικανότητες τους για να πετύχει ανάπτυξη και ευημερία. Μια σύγχρονη οικονομική προοπτική σε μια κοινωνία που η βιώσιμη ανάπτυξη της χτίζεται πάνω στο συγκριτικό πλεονέκτημα των ανθρώπων του Δήμου χωρίς αποκλεισμούς.
«Δύναμη μας είναι τα διαφορετικά ταλέντα των δημοτών μας και η ανταπόκριση στις ανάγκες τους. Κανείς δεν περισσεύει ή δεν πρέπει να μείνει πίσω στην πορεία της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που καλούμαστε να σχεδιάσουμε σαν Δήμος. Γι’ αυτό η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα Διαπολιτισμικών Πόλεων υποδηλώνει την ισχυρή πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής, για μια κοινωνία συμπερίληψης, ισότητας και δημοκρατίας», είπε ο κ. Κολόκας.
Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε σα οφέλη που θα έχει ο Δήμος Ιωαννιτών από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Διαπολιτισμικών Πόλεων και τα οποία είναι συνοπτικά τα ακόλουθα.
Ο δήμος μας:
– εντάσσεται σε ένα διεθνές δίκτυο 60 πόλεων που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και βρίσκουν συγκεκριμένες λύσεις για την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των δημοτών τους και την αντιμετώπιση των σημαντικών κοινωνικών θεμάτων που προκύπτουν (π.χ. μεταναστευτικό, εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη μεταναστών, ΑΜΕΑ, κτλ).
– Έχει την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρόσβαση σε σημαντικά κοινωνικά και αναπτυξιακά προγράμματα που ουσιαστικά θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις που θα προγραμματιστούν.
– Αξιοποιεί την εμπειρογνωμοσύνη, την διαρκή υποστήριξη και την τεχνογνωσία του Συμβουλίου της Ευρώπης
– Δημιουργεί ένα καλά τεκμηριωμένο σχέδιο βραχυπρόθεσμο σε πρώτη φάση για την αξιοποίηση της διαφορετικότητας στο Δήμο (π.χ. πολιτικές για ΑΜΕΑ, ευπαθείς ομάδες, μετανάστες, κτλ.).
– Αξιοποιεί την παρουσία πανεπιστημίων και την επιστημονική τους καθοδήγηση για την εκπόνηση προτάσεων χρηματοδότησης και εφαρμογής δράσεων (π.χ. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Πατρών).
– Καταρτίζει στελέχη / εμπειρογνώμονες που θα φέρουν τεχνογνωσία στο δήμο σχετικά με θέματα πολυπολιτισμικότητας.