Τους προβληματισμούς του Δήμου Δωδώνης, μετά την μεγάλη αύξηση στο εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό και τις προτάσεις για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μετέφερε ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, που έγγραφο που απέστειλε τόσο προς τον Υπουργό Πολιτισμού όσο και προς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Ο τριπλασιασμός στην τιμή του εισιτηρίου, που επήλθε με την εφαρμογή της τελευταίας Υπουργικής Απόφασης, είναι αδιανόητος. Άλλωστε η αύξηση αυτή έρχεται στην πιο βαθιά οικονομική κρίση του αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Πρόκειται για μία επιλογή που θα επηρεάσει σημαντικά τον πολιτιστικό κλάδο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την τουριστική κίνηση.
Η τιμή του εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης από τα δύο ευρώ που ήταν μέχρι το τέλος Μαρτίου, ανέρχεται πλέον στα έξι και η αύξηση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες που καταγράφονται σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Ο Δήμος Δωδώνης εκτιμά ότι η αύξηση αυτή ενέχει τον κίνδυνο μείωσης επισκεπτών, κυρίως Ελλήνων, γεγονός που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της περιοχής.
Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να αντιμετωπίσει οριζόντια το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων, δείχνει την προχειρότητα κι επιπολαιότητα των αρμοδίων, οι οποίοι λειτούργησαν καθαρά με εισπρακτικά κριτήρια και χωρίς να λάβουν υπόψιν τους τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, μετέφερε τους προβληματισμούς στους καθ’ ύλην αρμόδιους, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μέριμνα για την άμεση ανταποδοτικότητα των εσόδων.
Τόνισε ότι ένα μέρος των χρημάτων θα έπρεπε να μένει στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να καλυφθούν δικές του ανάγκες και παράλληλα να υπάρξουν πρωτοβουλίες αναβάθμισης, όπως η λειτουργία του κυλικείου, το οποίο μένει κλειστό για περισσότερο από πέντε χρόνια αλλά και λειτουργίας του πωλητηρίου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να αγοράζουν κάποια εκθέματα ή αντικείμενα, καθώς καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.
Ο Δήμος Δωδώνης θεωρεί επίσης ότι είναι επιβεβλημένη η λεωφορειακή σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με την πόλη των Ιωαννίνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ειδικά μετά την καθιέρωση και του ενιαίου εισιτηρίου.
Δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η μεγάλη προθυμία που έδειξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να συνηγορήσει με τις αυξήσεις των εισιτηρίων προτείνοντας μάλιστα για ορισμένους ακόμη μεγαλύτερες… Το ίδιο το ΚΑΣ βέβαια, έχει μεγάλη ευθύνη για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν κατά το παρελθόν στην εξέλιξη των έργων αναστήλωσης και ανάδειξης της Αρχαίας Δωδώνης, ενώ εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις για την περιορισμένη χρήση του αρχαίου θεάτρου.
Οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν την μεγαλύτερη κληρονομιά. Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με φοροεισπρακτικά κριτήρια παρά να αποτελούν κυψέλες πολιτισμού και παιδείας. Και με την απόφαση αύξησης των εισιτηρίων κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.