Το πάγιο αίτημα των φορέων της Ηπείρου για την ίδρυση και τη λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία του συνεδρίαση.
Η συζήτηση προκλήθηκε ύστερα από αίτημα της Πρυτανείας, η οποία έθεσε εκ νέου το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στη κατεύθυνση αυτή επιδιώκει τη στήριξη και τη συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, υπογράμμισε ότι η λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής θα αναβαθμίσει το Πανεπιστήμιο αλλά και την Ήπειρο.
Σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν δύο τμήματα μηχανικών, τα οποία είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα που δεν εντάσσονται σε Πολυτεχνική Σχολή.
Αποτέλεσμα αυτής της παραδοξότητας είναι να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης, θεωρεί ότι τα τμήματα αυτά μαζί με την Αρχιτεκτονική που προβλέπεται να λειτουργήσει την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, μπορούν να αποτελέσουν την Πολυτεχνική Σχολή. Το Πανεπιστήμιο άλλωστε διαθέτει τις υποδομές αλλά και το επιστημονικό δυναμικό για τη στήριξή της.
«Η συμπαράσταση του Δήμου στο αίτημα αυτό θα είναι σημαντική», υπογράμμισε ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος στην τοποθέτησή του επανέλαβε την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής να είναι αρωγός σε κάθε δίκαιο αίτημα του Πανεπιστημίου.
Το Πανεπιστήμιο άλλωστε σημάδεψε τη ζωή του τόπου και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.
«Η λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής με ισούται με αναβάθμιση του Πανεπιστημίου μας. Στηρίζουμε το αίτημα αυτό και εκτιμούμε ότι αν συντονίσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και επιμείνουμε σ’ αυτό, μπορούμε να το πετύχουμε», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Το ίδιο αίτημα στήριξε και η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία. «Θα είμαστε στο πλευρό του Πανεπιστημίου. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή καθώς πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο δικαιούται την Πολυτεχνική Σχολή», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Νίκος Γκόντας.
Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του Δημήτρη Τασιούλα και του Στέφανου Σκοπούλη οι υποστήριξαν ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να εξυπηρετεί τις λαικές ανάγκες.
Κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους της Δημοτικής Αρχής και της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας) το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει το αίτημα του Πανεπιστημίου για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής εκτιμώντας ότι μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στην ανάπτυξη του τόπου.
Οι κύριοι Τασιούλας και Σκοπούλης έδωσαν λευκή ψήφο.