Μετά το όχι του Εμμανουέλ Μακρόν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη λύση για τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. H απογοήτευση κυριαρχεί και στην Αλβανία, στην οποία εκτός από τη Γαλλία αντιτάχθηκαν η Δανία και η Ολλανδία.
Την ίδια ώρα,απογοήτευση και προβληματισμός επικρατεί στην αμερικανική πρωτεύουσα καθώς η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας τους ήταν και παραμένει στρατηγική επιλογή για τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Βόρεια Μακεδονία
Με τηλεοπτικό διάγγελμα ζήτησε από τους πολίτες να αποφασίσουν ποιο μονοπάτι θέλουν να ακολουθήσουν από δω και πέρα. Έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Στέβο Πενταρόφκσι.
Έχοντας επενδύσει το πολιτικό του κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, με σημαντικότερο σταθμό τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για μεγάλη αδικία εις βάρος της Βόρειας Μακεδονίας και επανέλαβε τη φράση «ιστορικό λάθος» που χρησιμοποίησαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.
Πολιτική αντιπαράθεση στην Αλβανία για το «Όχι» της Ε.Ε.
Ο Γάλλος Πρόεδρος επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των υποψήφιων κρατών-μελών. Τη στάση του επέκριναν αρκετοί ηγέτες τονίζοντας την ανάγκη για αξιοπιστία της Ένωσης αλλά και για σταθερότητα στα Βαλκάνια μπροστά στην επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.
Απογοήτευση ΗΠΑ
Την δυσαρέσκειά του εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς, όπως αναφέρει η εκπρόσωπός του, «μια θετική απόφαση θα έδιωχνε κακόβουλους εξωτερικούς παίκτες που επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τις δυτικές αξίες».
Επίσης αναφέρει ότι «είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις πολύ αποφασιστικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των δυο χωρών, συμφωνώντας να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε αυτή τη φάση».
Σημειώνει δε, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.