Το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών εισέπραξαν οι συντελεστές της παράστασης “Δωδώνη, τόπος πράξεως σπουδαίας και τελείας”, οι οποίοι μετέτρεψαν την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου σε μια σκηνή του κόσμου ολόκληρου.
Μέσα από την παράσταση, η οποία ένωσε οκτώ διαφορετικές χώρες αναδείχθηκε η δύναμη του αρχαίου, τραγικού λόγου και αποδείχθηκε πως ο λόγος αυτός παραμένει επίκαιρος.
Η κραυγή του Προμηθέα, ο θρήνος της Αντιγόνης, ο σπαραγμός της Μήδειας, η απελπισία της Ιφιγένειας λίγο πριν την θυσία…
Οι Τρωάδες, η Ηλέκτρα, ο Οιδίππους Τύραννος και οι Πέρσες, εμπεριέχουν το ίδιο νόημα και τα ίδια βαθιά συναισθήματα, σε όποια γλώσσα του κόσμου κι αν παρουσιάζονται.
“Ηθοποιοί από τις γωνιές του κόσμου συμπορεύτηκαν στην πανάρχαια οιμωγή της ανθρώπινης ψυχής… Ο λόγος των τραγικών ποιητών μας, οικουμενικός, απέραντος, σπουδαίος και τέλειος, στη Δωδώνη” ανέφερε ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Κονταξής.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, σημείωσε ότι η παράσταση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την αναγέννηση του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης και τη βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί μια νέα εποχή δημιουργίας. “Στο μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο και στο πρώτο μαντείο των Ελλήνων συναντήθηκαν κόσμοι διαφορετικοί και ενώθηκαν στο μεγαλείο του τραγικού λόγου…
Ήταν για όλους μας, μια βραδιά ξεχωριστή”, σημείωσε κι απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς που με την δική τους συμβολή ένα δύσκολο εγχείρημα έλαβε σάρκα κι οστά.
Ο Δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό του Κέντρο, συνέβαλαν οργανωτικά και οικονομικά στην παραγωγή της παράστασης, ώστε οι θεατές να έχουν την δυνατότητα να την απολαύσουν δωρεάν.
Η Δωδώνη λοιπόν για μια βραδιά έγινε μια σκηνή του κόσμου και οι θέσεις του αναστηλωμένου τμήματος του αρχαίου θεάτρου αποδείχθηκαν πολύ λίγες για να χωρέσουν το πλήθος των θεατών που έφτασε από κάθε γωνιά της Ηπείρου.