Στην Αθήνα βρίσκονται από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που θα ετοιμάσουν το έδαφος για τις συναντήσεις των εκπροσώπων με τους Έλληνες υπουργούς οι οποίες θα ξεκινήσουν αύριο.
Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν κυρίως, στο φλέγον ζήτημα της εργασιακής μεταρρύθμισης, αλλά και στις εκκρεμότητες του νέου ασφαλιστικού συστήματος.
Στο «μενού» θα βρίσκονται επιπλέον, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, τα ενεργειακά θέματα και μία σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά και στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.
Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να «ανοίξει» ο δρόμος για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι όροι του ΔΝΤ
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να παίξει η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Με το «καλούπι» της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να έτοιμο πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο σχεδιάζει την παραμονή σε αυτό για δύο χρόνια (2017-2018) και όχι τρία. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στο χρονικό διάστημα της παραμονής του ΔΝΤ ώστε το πρόγραμμά του να συμπέσει με το ευρωπαϊκό που λήγει το 2018 και έτσι να αποφύγει το σενάριο του τέταρτου μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου βάζει πλέον στο τραπέζι τρία μέτρα-φωτιά:
- Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Αυτό θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση συντάξεων πάνω από ένα όριο, αρχής γενομένης (το πιθανότερο) το 2019.
- Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
- Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Πιέζεται η κυβέρνηση
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση μέσα σε 20 μέρες ώστε να φτάσει στην ελάφρυνση του χρέους έως το τέλους του χρόνου. Ωστόσο υπάρχουν δύο μεγάλα αγκάθια που προκαλούν προβλήματα. Το πρώτο αφορά στο δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ που εντοπίζουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2017 και το δεύτερο που είναι η «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018.
Κόκκινα, δάνεια, πλειστηριασμοί, αλλά και οι νέες διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ είναι ζητήματα που καλείται να λύσει άμεσα ώστε να μην καθυστερήσει η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Παράλληλα οι δανειστές προειδοποιούν και για bail in σε περίπτωση νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι λόγω της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία της Αμερικής, ότι οι δανειστές θα επισπεύσουν για μία συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ώστε να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή: Gigafm.gr